Aerosalon Le Bourget: Boeing poráží domácí Airbus

Tradiční aerosalon Le Bourget u Paříže má za sebou druhý den a americký výrobce letadel Boeing zatím v počtu objednávek poráží domácí Airbus. Hlavně díky zájmu z Asie a Blízkého východu. Celkově ale analytici očekávají, že na letošním největším světovém veletrhu letecké techniky zákazníci objednají míň strojů než loni.

Aerosalon Le Bourget: Boeing poráží domácí Airbus (zdroj: ČT24)

Jako jeden z prvních proťal v pondělí nebe na sever od Paříže vojenský transportní letoun Airbusu A400M. Evropský výrobce letadel tak odstartoval už tradiční souboj o zakázky se společností Boeing. Americkému rivalovi se ale Airbus, i přes jeho rychlý start, podařilo předehnat. „Už v pondělí jsme měli velmi dobrý den, podařilo se nám získat skoro 80 objednávek. Zájem je hlavně u dopravců, kteří zajišťují pravidelné a časté letecké spojení, na což se perfektně hodí náš Dreamliner 787,“ uvedl mluvčí Boeingu Doug Alder.

V úterý se pak Boeing pochlubil 110 objednávkami v ceně 12 miliard dolarů. Airbus oproti tomu získal jenom tři: za 300 milionů dolarů. Analytici jsou zatím v odhadech vítěze letošního ročníku leteckého salonu Le Bourget opatrní. Očekávají taky nižší počet zakázek než loni na sesterském aerosalonu v anglickém Farnborough, celkem asi 500. „Letos nejsou s veletrhem spojená taková očekávání co do počtu zakázek jako v předchozích letech. Firmy teď musí bojovat o to, aby si udržely zákazníky a zvládly splnit jejich požadavky. Airbus i Boeing se proto víc než na veletrhy soustředí na investice. Hlavně do digitální technologií,“ říká analytik Accenture John Schmidt.

Tradiční aerosalon Le Bourget
Zdroj: Orban Thierry/ČTK/ABACA

Letečtí giganti letos nepředstaví ani žádnou převratnou novinku. O pozornost zákazníků o to víc soupeří menší výrobci. Mezi nimi třeba polská firma Metal Master. Ke vzlétnutí jejího privátního tryskáče Flaris stačí jen 250 metrů dlouhá zatravněná startovací dráha. „Není potřeba žádného velkého letiště, stačí jen travnatá plocha. Letoun je opravdu obratný a rychlý. Hodí se hlavně na kratší lety, třeba mezi ostrovy,“ vysvětluje pilot Metal Master Maciej Peikert.

Velkým tahákem letošního ročníku veletrhu Le Bourget je i výstava Evropské vesmírné agentury. Návštěvníci na ní mohou mimo jiné obdivovat prototyp raketoplánu, který agentura na začátku roku testovala v kosmickém prostoru. První čtyři dny je aerosalon určený odborníkům a obchodníkům, fanouškům letecké techniky se veletrh otevře o víkendu.