Babiš, Kalousek a jejich biopaliva: Oba mají i nemají pravdu

Daňové zvýhodnění biopaliv nebude ukončeno, rozhodla sněmovna. Za normálních okolností by se tím celá věc uzavřela, ale debata o biopalivech neprobíhá za běžných okolností. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je totiž zároveň majitelem Agrofertu, který produkuje biopaliva. Miroslav Kalousek z opoziční TOP 09 jej viní ze střetu zájmů. Babiš ale tvrdí, že z dotací nemá Agrofert ani korunu. Pravdu mají i nemají oba dva. Příběh má totiž pokračování: když je něco dotované, tudíž levnější, tak to lidé kupují, a když je zajištěný odbyt, je zajištěná i produkce.

Lhář, korupce, střet zájmů, potřeba alkoholtesteru – i taková slova padala kolem debaty o prodloužení, respektive ukončení daňového zvýhodnění biopaliv. Přes média proběhla přestřelka mezi Andrejem Babišem, ministrem financí, šéfem hnutí ANO a majitelem Agrofertu v jedné osobě, a Miroslavem Kalouskem, 1. místopředsedou opoziční TOP 09 a bývalým ministrem financí, který v roce 2009 toto daňové zvýhodnění na biopaliva prosadil.

Kalousek: Koalice se usvědčila ze lži, podvodu a korupce

„Na vlastní oči a uši jste se mohli přesvědčit, jak se koalice, zejména hnutí ANO, sama usvědčila ze lži, podvodu a korupce. Několik týdnů diskutujeme otázku biopaliv, kde hnutí ANO ústy svých nejvyšších představitelů říká, že chce ukončit daňovou podporu čistých biopaliv,“ zareagoval na hlasování ve sněmovně Kalousek. „V okamžiku, kdy má hnutí ANO a jeho koaliční partneři volit mezi slibem, který před veřejností přednesli, a mezi pěti miliardami z veřejných prostředků pro prvního místopředsedu vlády a ministra financí, tak se rozhodli pro těch pět miliard pro prvního místopředsedu vlády a ministra financí,“ dodal.

A jak se Kalousek dopracoval k číslu 5 miliard? Vychází z dat, že daňová podpora biopaliv vyjde za pět let celkově na 9 miliard korun. A vzhledem k tomu, že Agrofert ovládá 60 procent trhu, připadlo by na něj z této částky zhruba oněch 5 miliard.

Babiš: Z dotací na biopaliva má výrobce biopaliv NULU

Babiš ale tvrdí, že jeho podnik nemá z podpory ani korunu. „Výrobce nedostává žádnou dotaci, dostávají to přepravci, dostávají to občané, kteří tankují na čerpacích stanicích. Je to absurdní debata a znovu opakuji, že jako výrobce biopaliv nemám žádnou dotaci – ani korunu. Nula,“ tvrdí Babiš a v tomto má pravdu. Zvýhodnění biopaliv totiž neznamená, že stát pošle dotace výrobci, ale že na vysokoobjemová paliva sníží spotřební daň. Lidé je tak mohou čerpat za výrazně nižší cenu.

Pokračování příběhu: Levnější zboží jde na odbyt, což zajišťuje produkci

To je ale pouze první část celého příběhu o biopalivech. Ministr financí a majitel Agrofertu zapomíná dopovědět i ten zbytek. Když je něco levné (třeba kvůli daňové úlevě), tak to lidé kupují, a když je zajištěný odbyt, je zajištěná i produkce. Takže Babiš má pravdu, že ve finále ušetří ti, kdo biopaliva natankují. Ale firmy, které je vyrábějí, včetně Agrofertu, na tom také vydělají nemalé peníze. Nakupovali by totiž lidé biopaliva, i kdyby na ně byla uvalena plná spotřební daň? „Pokud se toto daňové zvýhodnění zruší, tak bude stejná sazba jako u automobilového benzinu. A pokud bude výchozí surovina, to znamená bioetanol, dražší, ať už z důvodu, že se zastaví podpora, nebo například kvůli neúrodě, tak se může stát, že biopaliva budou méně konkurenceschopná vůči klasickým fosilním palivům,“ uvedl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Agrofert tedy nedostane fyzicky oněch 5 miliard, jak by se dalo usuzovat z Kalouskových slov. Ale že by na daňovém zvýhodnění biopaliv Babišův podnik neprofitoval, není pravda. Otázkou zůstává, jak moc.

Za biopaliva se platí a platit stále bude nižší spotřební daň

Vše začalo v únoru, kdy vláda odsouhlasila novelu o spotřebních daních, která toto zvýhodnění prodlužuje. Původně se totiž počítalo s ukončením k 30. červnu tohoto roku. Jakmile ale vláda tuto novelu odsouhlasila, přišla opozice s obviněním Andreje Babiše ze střetu zájmů. Problém je totiž v tom, že firma Preol, která je největším producentem biopaliv u nás, spadá pod Agrofert.

Z novely o spotřebních daních vyplývá, že například směs motorové nafty s minimálně 30procentním podílem metylesterů řepkového oleje bude zdaněna spotřební daní 8415 Kč na 1000 litrů. Standardní sazba spotřební daně u motorové nafty činí 10 950 Kč na 1000 litrů. Rostlinné oleje určené k pohonu motorů, které splňují kritéria udržitelnosti biopaliv, budou zdaněny podle návrhu sníženou sazbou 1180 Kč na 1000 litrů.

U etanolového paliva E85 bude možné uplatňovat nárok na vrácení daně 12 600 Kč na 1000 litrů z objemu lihu obsaženého ve směsi. Dosud bylo možné uplatnit nárok 11 310 Kč na 1000 litrů. Bioplyn (v kapalném nebo plynném stavu) určený k pohonu motorů bude i nadále zcela osvobozen od spotřební daně.

„Jediným důsledkem je 5 miliard veřejné podpory z daní nás všech pro Andreje Babiše podle zákona, který si on sám napsal a vláda mu ho bez protestů schválila,“ uvedl tehdy Kalousek. Šéf státní kasy na to začátkem dubna zareagoval tím, že ve sněmovně pro další podporu biopaliv ruku nezvedne. „Samozřejmě že jsem ve střetu zájmů. To všichni věděli. Já jsem ve střetu zájmů, už když ráno otevřu oči… Já budu hlasovat proti tomuto zákonu. Mně je úplně jedno, jestli ho sněmovna přijme, nebo ne,“ řekl.

A na začátku května pak přišla další kapitola příběhu o biopalivech. Vládní ANO prostřednictvím svého poslance Karla Raise samo podalo návrh na ukončení daňové podpory biopaliv. „Souhlasím s ukončením daňové podpory biopaliv, protože už nechci poslouchat Kalouskovy lži a demagogii. Stát nebude dotovat vysokoobjemová biopaliva a ušetří 1,5 miliardy ročně. Zaplatí to občané a přepravní firmy v cenách. Poděkovat můžou Kalouskovi,“ uvedl podle Hospodářských novin ministr financí. Sněmovní rozpočtový výbor ale ukončení biopaliv sněmovně nedoporučil.

ANO: Návrh na ukončení podpory jsme si rozmysleli

Návrh na ukončení podpory biopaliv obsahovaly dva totožné pozměňovací návrhy, které předložil jak Rais z ANO, tak Kalousek. Chtěli tak sladit český zákon s právem EU, protože k letošnímu 30. červnu končí dosavadní program podpory biopaliv, který v minulosti schválila Evropská komise. Kalousek svůj návrh stáhl a 20. května se hlasovalo o Raisově návrhu. Podle logiky věci by se řeklo, že když ANO podá návrh na ukončení podpory, tak pro něj bude také hlasovat. To se ale nestalo a sněmovna návrh odmítla.

Bioetanol E85
Zdroj: Josef Horázný/ČTK

Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka se tak stalo na žádost koaličních partnerů. Jeho tvrzení ale popřel ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) i lidovci, kteří po něm chtěli jmenovitě politiky KDU-ČSL, kteří mu něco takového řekli. Faltýnek proto couvl. „Domluvili jsme se, že komunikace bude ještě hlubší a častější, aby k těmto omylům nedocházelo,“ dodal.

Argumentem, proč ANO nakonec hlasovalo proti svému vlastnímu návrhu, byl ale také závazek Bruselu, že Česko zvýší podíl biopaliv na 10 procent do roku 2020. Podle Kalouska jsou tu ale dva typy podpory – daňová úleva čistých biopaliv a povinné přimíchávání. To druhé po nás EU chce, to první ale ne.

Andrej Babiš tvrdil, že důvodem, proč se zdržel hlasování o ukončení daňového zvýhodnění biopaliv, bylo neutrální stanovisko jeho resortu, tedy ministerstva financí. To ale není pravda. Ministerstvo totiž doporučovalo podporu biopaliv ukončit.