Rok 2008 versus 2015: Hypotéky jsou 2,5x levnější

Praha - Hypotéky jsou zase o něco levnější. Jejich průměrná úroková sazba v únoru klesla na 2,27 procenta. Dostala se tak na historicky nejnižší hodnotu za dobu jejího sledování, tedy posledních 12 let. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Naopak na maximu byl index v srpnu 2008, kdy se vyšplhal až na 5,82 procenta.

Jde přitom o průměrnou sazbu reálně poskytnutých hypoték, vysvětluje šéfredaktor Fincentra Petr Zámečník a dodává: „To znamená, že polovina objemu hypotečních úvěrů je pod touto sazbou a polovina nad ní. Není tedy nerealistická a může na ní dosáhnout každý, kdo splňuje základní podmínky bonity u své banky.“

Banky sice v tuto chvíli nabízejí úrokové sazby i pod dvě procenta, ovšem na ty je velmi obtížné dosáhnout, říká Zámečník. Nejčastěji si přitom lidé už dlouhodobě volí hypotéky s pětiletou fixací.

Josef Rajdl, vedoucí analytik Fincentra

„Pokles úrokových sazeb byl opět tažen aktivitou největších bank, které bojují o každého klienta. Přestože byl z hlediska sjednaných objemů měsíc únor příznivý, klesající marže tyto objemy nahradit nemohou. Český trh je relativně malý a zdá se, že banky se již smířily se situací, že vyšší marže budou hledat v jiných produktech.“

Nabízí se i rovnice - čím nižší jsou úrokové sazby, tím si lidé mohou od bank půjčit více peněz na nové bydlení. Jenže to z historického hlediska neplatí. Nejvyšší částky si lidé půjčovali v prosinci 2007. Tehdy byla průměrná hypotéka 1,921 milionu korun, zatímco průměrná úroková sazba dosahovala 5,34 procenta. Loni byla nejvyšší průměrná hypotéka v prosinci ve výši 1,8 milionu. V lednu pak půjčovaná částka klesla na 1,726 milionu a během února se průměrná hypotéka dostala na 1,731 milionu.

S vývojem na hypotečním trhu souvisí i zvyšující se čísla prodejců bytů. Nejžádanější jsou středně velké byty s dobrou dopravní dostupností. „Dlouhodobě je velký zájem o byty 2+kuchyňský kout, což jsou velká obývací místnost s kuchyňským koutem a samostatnou ložnicí. Důvodem toho, proč mají lidé o takový byt zájem, je zejména finanční dostupnost pro začínající rodiny nebo ty, kteří chtějí bydlet už samostatně,“ vysvětluje Marek Padevět z Pražské správy nemovitostí.

"Nemyslím si, že hlavním tahounem toho, že sazby klesají jsou banky, protože logicky – banka se snaží prodat hypotéku co nejdráž. Ale naopak si myslím, že je to i díky růstu finanční gramotnosti samotných klientů, kteří se naučili nebrat první nabídku, kterou dostanou od svého makléře, ale obejdou si těch bank víc, využijí internet a srovnávače," říká Jiří Paták, ředitel finančního portálu Chytrý Honza.cz.

V průběhu uplynulého měsíce se objemy i počty hypotečních úvěrů zvýšily, a to po slabším lednu. Objemy vzrostly o 1,4 miliardy na 11,632 miliardy korun. Stejně tak se zvýšily i počty uzavřených hypotečních smluv. V únoru nízké sazby a různé akce nalákaly do bank pro hypoteční úvěr 6719 klientů, což je o 793 lidí více než v prvním měsíci roku.