Brněnský CEITEC i Univerzita Karlova mohou dočerpat 113 milionů korun

Praha – Česku se podařilo vyjednat výjimku z evropských fondů a zpětně dočerpat 113 milionů korun pro brněnské středisko CEITEC a výzkumné centrum Univerzity Karlovy. Letošní rok je posledním, kdy je možné čerpat peníze z programového období 2007 až 2013. Česko v něm mělo k dispozici více než 700 miliard korun. Předloni nedočerpalo 12 miliard korun, o dalších devět miliard korun přišlo loni.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které čerpání peněz z evropských fondů na národní úrovni koordinuje, jedná o výjimkách z pravidel čerpání evropských fondů v programovém období 2007 až 2013 už od loňského roku.

„Jednou z kapitol byla i snaha o uplatnění výjimky na základě článku 95 Obecného nařízení Rady, která by umožnila proplatit náklady u projektů, kde jsou některé operace zdrženy na základě správního či soudního řízení, a tudíž nemohly být včas předloženy k proplacení,“ uvedlo MMR s tím, že pokud by se České republice nepodařilo obhájit uplatnění výjimky, ztratila by možnost o již proinvestované prostředky zažádat EK k proplacení.

Česko patří z pohledu čerpání peněz z evropských fondů k nejhorším z členských států. Pro čerpání evropských dotací v příštích letech plní Česko podmínky EU jen z jedné třetiny, varovala v lednu ministryně Karla Šlechtová. Chybí zejména některé důležité zákony, ke kterým se Česko zavázalo.

Jde především o služební zákon nebo zákon o posuzování vlivu na životní prostředí (tzv. EIA). Všechny předběžné podmínky, k jejichž přijetí se Česko zavázalo v takzvané Dohodě o partnerství, musí platit nejpozději k 1. lednu 2016. Dokud však Česko nepřijme poslední z nich, nepošle k nám Evropská komise v rámci nového programového období ani euro.