Ropovod prošel republikánským Senátem, Obama chystá veto

Washington – Republikáni, kteří ovládají americký Senát, dali zelenou výstavbě kontroverzního ropovodu Keystone XL z Kanady na pobřeží Mexického zálivu. Prezident Barack Obama s ropovodem už od samého začátku z ekologických důvodů nesouhlasí a má v úmyslu ho vetovat.

Výstavbu ropovodu už na začátku ledna odsouhlasila Sněmovna reprezentantů. Zákon přijatý ve čtvrtek (v noci na dnešek našeho času) v Senátu se ale od sněmovní verze liší, proto se obě komory Kongresu musí na konečné podobě shodnout ještě před tím, než se Keystone pošle k podpisu do Bílého domu. Podle portálu huffingtonpost.com zatím není jasné, zda obě komory uspořádají kvůli zákonu konferenci, nebo Sněmovna reprezentantů schválí beze změn senátní verzi.

„Jsem velmi ráda, že jsme po třech týdnech vážných debat schválili návrh zákona o výstavbě ropovodu Keystone. Je to skvělá zpráva nejen pro nás, ale je to také důležitý krok pro vytvoření nových pracovních příležitostí v této zemi a pro rozšíření našich obchodních vztahů s Kanadou,“ řekla republikánská senátorka za stát Aljaška Lisa Ann Murkowská.

V Senátu, který má celkem 100 členů, hlasovalo pro ropovod 62 zákonodárců, z nichž devět bylo demokratů. Zákon, jak upozorňují americká média, je i přes podporu některých demokratů odsouzen k vetu, neboť Obama má proti stavbě velké výhrady. Počátkem ledna sice Bílý dům ohlásil, že konečné rozhodnutí bude záviset na posudku, na kterém pracuje ministerstvo zahraničí, veto se ale i tak očekává.

Ropovod Keystone
Zdroj: ČT24

Zatímco Sněmovna reprezentantů stavbu schválila v minulosti již desetkrát, Senát tak poprvé učinil až nyní. Demokratičtí senátoři, kteří do loňských voleb měli v této komoře většinu, návrh zákona vždy zastavili, takže o něm Obama nemusel rozhodovat.

Demokraté dlouhodobě upozorňují na rizika znečištění životního prostředí: „Kongres Spojených států se otáčí zády k vědě, otáčí se zády k těm, kteří nám říkají, že máme snižovat emise uhlíku a místo toho dáváme zelenou produkci nejšpinavějšího materiálu na planetě. Myslím, že je to prostě šílenost,“ vymezil se za ně na začátku ledna senátor Bernie Sanders. Někteří demokraté nicméně s ropovodem souhlasí a argumentují tím, že pomůže vytvořit řadu nových pracovních míst.

Ropovodem Keystone XL má na pobřeží Mexického zálivu proudit denně přes 800 000 barelů ropy z Kanady. Projekt spojený se vznikem řady nových pracovních míst vedle republikánů podporují i někteří demokraté.

Vydáno pod