Průměrná cena Naturalu 95 klesla pod 30 korun. Poprvé za pět let

Praha – Zlevňování pohonných hmot v Česku pokračuje. Včera průměrná cena benzinu Natural 95 klesla na 29,97 Kč za litr. Pod třicet korun se dostala poprvé od ledna 2010. Nafta zatím pod hranici 30 korun nezlevnila, ve čtvrtek se prodávala za 30,08 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny dlouhodobě sleduje. Podle analytiků ještě o pár desítek haléřů klesnou.

Ceny pohonných hmot pokračují ve strmém pádu, který začal už loni v říjnu. Způsobily ho klesající ceny ropy; jen za loňský rok pohohonné hmoty zlevnily o více než čtyři koruny. Ještě před rokem přitom stál litru benzinu nebo nafty přes 36 korun.

Podle analytika společnosti Colosseum Borise Tomčiaka budou pohonné hmoty u českých pump zlevňovat i nadále. „V nejbližším týdnu očekáváme další snížení cen benzinu a nafty na českých čerpacích stanicích o 20 až 30 haléřů,“ předpověděl Tomčiak. Dodal, že cena nafty bude nadále převyšovat cenu benzinu, což je pro zimní sezonu typické.

Nejlevněji natankují řidiči v Královéhradeckém kraji, litr Naturalu 95 tam stojí průměrně 29,06 Kč, za naftu se platí 29,24 Kč. Naopak nejdražší pohonné hmoty zůstávají tradičně v Praze. Natural 95 se v hlavním městě prodává průměrně za 31,88 Kč, nafta stojí 31,93 Kč.

Nižší ceny pohonných hmot lákají řidiče, aby více tankovali. Podle odhadu Václava Louly z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu zaznamenali tuzemští pumpaři v posledních dvou měsících loňského roku meziročně sedmi- až osmiprocentní nárůst prodejů. „Poptávka stoupla jako souhrn vícero faktorů. Šlo zejména o nárůst ekonomiky a nízké ceny pohonných hmot ve vazbě na ropu,“ řekl Loula.

Pokles cen pohonných hmot si pochvalují domácnosti i firmy. Například přepravní společnost Martina Berky vlastní pět autobusů – oproti minulému roku na pohonných hmotách ušetří v průměru 30 000 korun měsíčně. Zlevňovat ale neplánuje, protože kvůli velké konkurenci stále jezdí za ceny, které platily už v roce 2007. A tehdy byl benzin ještě o tři koruny levnější.

Na Slovensku jsou pohonné hmoty drahé

Úplně opačná situace je na sousedním Slovensku, kde řidiči tankují skoro nejdráž z celé Evropské unie. Natural 95 tam stojí v přepočtu 35 korun, nafta 33. Řidiči proto často tankují za hranicemi – na nejbližší rakouskou benzinku se dá z Bratislavy dojet za deset minut. Některým se ale vyplatí jet třeba na čerpací stanici do Polska nebo Maďarska i víc než 60 kilometrů. Slovenské pumpy tak zejí prázdnotou.

Vláda premiéra Roberta Fica chce ceny řešit se Slovnaftem, který dominuje velkoobchodu a spadá pod něj rovněž 27 procent všech čerpacích stanic v zemi. Firma se brání, že za drahé pohonné hmoty nemůže. „V porovnání například s ČR tvoří na Slovensku větší část celkové ceny daně a další administrativní poplatky,“ uvedl mluvčí Slovnaftu Anton Molnár.

Prodejci pohonných hmot tvrdí, že jejich marže z jednoho litru činí jen pár haléřů a pokud vláda chce, aby lidé zase tankovali doma, má snížit spotřební daň. Stejná debata se znovu otevřela i v tuzemsku. Převažuje ale názor, že ztráty z nižší daně by státní rozpočet nedohnal, ani kdyby řidiči začali častěji tankovat.