ČSOB získala zpět 624 milionů korun od Kamčatgazpromu

Praha - Ruská společnost Kamčatgazprom (KGP) zaplatila ČSOB dluh 37,8 milionu dolarů (624 milionů korun), který vznikl při stavbě plynovodu na Kamčatce, na níž se podílela společnost Plynostav Pardubice. Úvěr jistila Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), která již dříve ČSOB vyplatila pojistku zhruba 700 milionů korun. Nyní by ČSOB měla splacený dluh převést na účet EGAP.

KGP zaplatil celý dluh, který české straně přiznal rozhodčí soud při Hospodářské komoře, Agrární komora i kamčatský soud. „Úspěšné uzavření pojistné události spojené s financováním plynovodu na Kamčatce je významné z hlediska potvrzení vymahatelnosti arbitrážních rozhodnutí na území Ruské federace,“ uvedl mluvčí EGAP Vlastimil Nesrsta.

Polovinu ze 400 km plynovodu na Kamčatce budovala společnost Plynostav Pardubice, financovala ji úvěrem u ČSOB, který EGAP pojistil proti riziku nesplácení. Hlavním zdrojem pro splácení úvěru byl podle Nesrsty budoucí výnos z prodeje rybolovných kvót, s nimiž disponovala vláda Kamčatské oblasti. V roce 2001 KGP plnil veškeré své závazky, o rok později ale měl první problémy s placením úroků a v roce 2003 přestal úvěr splácet úplně.

KGP zaplatil pouze první dvě splátky v celkové hodnotě zhruba pět milionů dolarů (82 milionů korun), zbytek úvěru řešil EGAP jako pojistnou událost a v roce 2004 začal vyplácet pojistné plnění ČSOB.

V lednu 2005 česká strana podala arbitrážní žalobu. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře a Agrární komoře ČR pak v roce 2006 rozhodl ve prospěch ČSOB. „Tento nález byl následně uznán v plném rozsahu kamčatským soudem i kasačním soudem v Chabarovsku. Mezitím vstoupila do řešení dluhu z rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina společnost Gazprom, která poskytla KGP zdroje na zaplacení dluhu,“ uvedl Nesrsta.