Dochází rýže, roste její cena a asijští producenti omezují export

Hanoj/Dillí - Vietnam a Indie, které patří mezi největší vývozce rýže na světě, dnes začaly omezovat export této základní potraviny. Reagují tak na prudký růst světových cen, který se začíná projevovat i na jejich domácích trzích. Kroky k zajištění dostatku rýže v minulých dnech podnikl Egypt nebo Filipíny.

Hanoj nařídil omezit vývoz rýže proti loňsku o 22 procent. Indie zvýšila minimální cenu rýže určené na export o více než 50 procent, čímž v podstatě ponechala možnost vyvážet pouze tu nejkvalitnější rýži.

Světové zásoby rýže klesly v poslední době na polovinu dříve běžného stavu a ceny se podobně jako u ostatních obilovin zhruba zdvojnásobily. Vlády asijských zemí se v této situaci snaží zajistit dostatečné zásobování rostoucích domácích trhů a omezit nárůst cen potravin na minimum.

Indické sdružení vývozců rýže uvedlo, že vláda má obavy o zásobování domácího trhu. „Rýže v Indii není nedostatek, jakékoli napětí na globálních trzích by však vedlo k vyšším exportům,“ uvedla asociace.

Na rýži jakožto základní potravině závisí téměř polovina světového obyvatelstva. V posledních letech produkce rýže zaostává za spotřebou, kterou žene vzhůru ekonomický růst a vzestup populace v rozvojovém světě, světové zásoby jsou nyní na zhruba 72 milionech tun, nejníže od poloviny 70. let, představuje to zhruba 17 procent světové roční spotřeby, uvedlo ministerstvo zemědělství USA. Ještě před osmi lety zásoby dosahovaly 35 procent roční světové poptávky.

Vydáno pod