Topolánek s důrazem na reformy a trpělivost s přijetím eura otevřel Evropské bankovní a finanční fórum

Praha - Česká republika přijme euro ve chvíli, kdy to bude výhodné pro ekonomiku a pro občany. Předtím je nutné provést řadu reforem, včetně penzijního a zdravotního sytému. Uvedl to dnes při zahájení Evropského bankovního a finančního fóra premiér Mirek Topolánek s tím, že není zastáncem "uspěchaného přijetí eura". Přesný termín přechodu na euro neuvedl.

„Přijetí eura bude až výsledkem provedených reforem a správné péče o ekonomiku. Opatření, která nám umožní přijmout euro, jsou přesně ta, která beztak potřebujeme prosadit a provést, abychom měli zdravé veřejné finance,“ uvedl premiér.
 
Komplikací může být podle něj rovněž fakt, že Češi nyní věří koruně mnohem více než v minulosti. „Je nutné připravit je na tu změnu a přesvědčit je,“ dodal premiér.
 
Češi jsou k přijetí eura podle lednové studie Mendelovy univerzity v Brně poměrně rezervovaní. Podle studie má euro sice podporu dvou třetin obyvatel, ale jen pětina Čechů je chce zavést co nejrychleji. Naopak téměř dvě pětiny Čechů si přejí euro zavést co nejpozději.
 
Evropské bankovní a finanční fórum je už šestnáctým pražským setkáním předních ekonomů pořádaným panevropskou společností pro kulturu, vzdělání a vědeckou spolupráci COMENIUS. Třídenní fórum se bude věnovat tématům, jako jsou výzvy centrálního bankovnictví, dopad hypoteční krize nebo investičním příležitostem. Za účasti například Christiana Noyera, guvernéra Bank of France, Zdeňka Tůmy, guvernéra ČNB, Jacka Stacka, člena dozorčí rady České spořitelny a mnoha dalších finančníků.