Počet bankrotů ve světě loni stoupl o pět procent

Praha/Paříž - Počet bankrotů v roce 2007 stoupl v celosvětovém měřítku o pět procent. Vzestup táhly především Spojené státy, naopak Asie prožívala ekonomický boom. V Česku přetrvává v počtu krachů již od roku 2000 klesající trend, nicméně v roce 2008 zřejmě zpomalí. Vyplývá to ze studie největší světové úvěrové pojišťovny Euler Hermes.

Ekonomika Spojených států prožívá strach z recese v důsledku krize na trhu s nemovitostmi. Po výrazném poklesu počtu bankrotů v roce 2006, způsobeném změnami v legislativě, se loni zvýšil počet případů až o 50 procent. Pojišťovna Euler Hermes předpokládá postupný návrat k počtu 30 tisíc případů bankrotů za rok.

Neobyčejně bouřlivý ekonomický růst zažívá Asie, především Čína a Indie, ale monitorování krachujících společností je komplikované. Předpokládá se, že ekonomický růst sebou ale logicky přinese zvýšené množství bankrotů a narůstající počet opožděných plateb, protože budou vznikat další a další firmy, které ne vždy povedou zkušení manažeři, míní Euler Hermes.

Situace v Evropě je v jednotlivých zemích značně odlišná. Růst ekonomik Německa, Francie a Itálie zpomaluje, zatímco Británie, Španělsko, Nizozemsko, a hlavně Irsko si vedou dobře. Německo pokračovalo ve snižování počtu bankrotů, stejně tak Británie. Naopak počet případů ve Francii vzrostl o předpokládaných pět procent.

ČR může za rok 2007 hlásit výborný růst HDP, což snížilo počet insolvencí o deset procent na 1150 případů. I když má nový zákon o bankrotech z roku 2007 zefektivnit konkurzní řízení, ekonomická předpověď pro rok 2008 je ale méně slibná. Růst ekonomiky by mohl začít v roce 2008 zpomalovat z důvodu méně příznivého vývoje ve světě. Klesající trend v počtu insolvencí bude sice pokračovat, ale méně výrazně.

Ekonomické předpovědi jsou podle pojišťovny kvůli krizi na trhu s nemovitostmi v USA oproti předchozím letům mnohem méně jisté. „Dá se nicméně říct, že krize v USA, kde dochází i tak ke zpomalení ekonomiky, negativně ovlivní světový růst s výjimkou Asie a některých regionů se silným růstem (východní Evropa, Brazílie a Střední Východ). Neočekává se ale žádný výrazný zlom. Počty bankrotů budou pokračovat v dosavadním rostoucím vývoji,“ odhadla Euler Hermes.

Studie Euler Hermes vychází z největší databáze firem na světě se zhruba 40 miliony subjektů, která je určena především pro klienty pojišťovny.