V Praze probíhá konference o ochraně počítačů

Praha - Na devátém ročníku iT security conference proběhne jednak konference o produktových novinkách a také diskuse s českými i zahraničními odborníky z oblasti IT. Hovořit by se mělo především o aktuálních hrozbách v oblasti zabezpečení počítačů a systémů.

Jedním z největších nebezpečí, které hrozí počítačům z pohledu uživatele, je ztráta identity, jinými slovy napadení nějakým škodlivým kódem. Pro firmy jsou to pak především následky v podobě ztráty důvěry zákazníků. Z obecného hlediska jsou nejčastější hrozbou i nadále viry, které mohou ovládnout napadený počítač.

Podle pořadatele konference a odborníka na bezpečnost IT Petra Hněvkovského zůstávají staré klasické hrozby a přibývají nové, a to v meziročním tempu 250 procent: „Nejvíce přibývají nové typy škodlivých kódů, takzvaných trojských koňí, kteří chtějí převzít vládu nad počítačem.“ Ty se v současné době šíří čím dál více samovolně, což znamená, že člověk už nemusí na něco kliknout, ale že se „kůň“ dostane do počítače uživatele při pouhém surfování.