Korupční kauza automobilky Hyundai se zřejmě vrátí k soudu

Soul - Jihokorejský nejvyšší soud nařídil soudu nižší instance obnovit řízení v korupční kauze šéfa automobilky Hyundai Motor Čong Mong-kua. Loni ho soud poslal na tři roky do vězení za úplatkářství. Později mu však trest, údajně z obav o jihokorejskou ekonomiku, podmíněně odložil na dobu pěti let.

Čong měl vytvářet tajné fondy, které byly určeny k uplácení politiků, soudců a vládních úředníků. Jejich celková hodnota podle vyšetřovatelů přesáhla sto milionů amerických dolarů.

V podobné věci vyšetřuje jihokorejská prokuratura také představitele další významné společnosti, Samsung. Podle bývalého vedoucího právního oddělení Samsungu Kim Jong-čola vytvořila firma tajné prokorupční fondy v hodnotě až 200 milionů dolarů. Samsung obvinění odmítá a tvrdí, že je neopodstatněné.

Samsung i Hyundai patří k takzvaným čebolům. Jsou to zpravidla rodinné konglomeráty působící v mnoha odvětvích. Jejich korupční kauzy jsou pro Korejce velmi choulostivou záležitostí. Čeboly totiž tvoří páteř ekonomiky země.

Vyšetřování automobilky Hyundai se nepřímo dotýká také České republiky. Firma buduje v moravských Nošovicích montážní závod za zhruba 1,1 miliardy eur. Výrobu zde chce odstartovat na přelomu ledna a února příštího roku. Korupční kauza Čong Mong-kua se již dříve odrazila v prodejních výsledcích automobilky.