Obchodní inspekce chybovala při uložení pokuty Aholdu

Brno - Česká obchodní inspekce (ČOI) udělala formální chybu, když uložila společnosti Ahold pokutu 400 tisíc korun za nedostatečné informování zákazníků a předražování kontrolních nákupů v některých provozovnách Albert a Hypernova, které Ahold v České republice vlastní. Nejvyšší správní soud proto z procesních důvodů vrátil spor o pokutu k Městskému soudu v Praze, který loni v listopadu vady v rozhodnutí ČOI neodhalil a žalobu Aholdu proti pokutě zamítl.

Soud potvrdil, že Ahold skutečně porušil zákony o ochraně spotřebitele a o cenách. Kvůli formální chybě ČOI však pokuta stojí na špatných základech. Inspektoři v rozhodnutí špatně popsali způsob, jakým se Ahold provinil. „Popis způsobu je vedle místa a času spáchání skutku nezbytný pro jeho jednoznačnou identifikaci. V daném případě skutky nebyly ve výroku rozhodnutí definovány tak, aby nemohly být zaměněny s jinými,“ zdůvodnila verdikt mluvčí soudu Sylva Dostálová. Městský soud se sporem musí zabývat znovu, patrně vrátí kauzu inspektorům k doplnění rozhodnutí.     

Pokuta se týká kontrol provedených v prosinci 2004 a lednu 2005 v provozovnách v Nymburku, Mělníku, Plzni, Kunovicích, Vsetíně, Pacově, Děčíně a Kaplici. Výčet chyb je poměrně široký. Prodejci předražili kontrolní nákup, uváděli u výrobků nepřesné či nepravdivé údaje a písemné informace o zboží byly někdy uvedeny pouze v cizím jazyce. V některých případech prodejci neinformovali spotřebitele o cenách platných v okamžiku nabídky, uvedli nesprávnou měrnou cenu u výrobků a vydali doklad, který neobsahoval všechny předepsané údaje.     

Opakovalo se také další závažné pochybení. Lidé museli v prodejně vyhledat čtečku čárových kódů a zboží k ní přiložit, aby zjistili, kolik stojí. Takový způsob informování o cenách není v tomto případě přiměřený, míní soudci. „Nelze po spotřebiteli požadovat, aby s každým výrobkem, nehledě na jeho objemnost, šel ke čtecímu zařízení a zde zjistil cenu,“ uvedla Dostálová.     

V prosinci Nejvyšší správní soud potvrdil Aholdu milionovou pokutu, která byla v době uložení, tedy v roce 2005, rekordní. Obchodní inspekce ji vyměřila po sérii 30 kontrol v supermarketech v řadě českých měst od Chebu až po Karvinou, které se uskutečnily od ledna do března 2005.