Motivace k práci zmůže víc než sociální dávky, i u postižených

Praha - Ačkoliv nezaměstnanost dlouhodobě klesá, být postižený a najít práci je stále složitější.  Zatímco před dvěma lety tvořili lidé se zdravotním postižením v Česku zhruba 15 procent všech nezaměstnaných, koncem letošího března už to byl skoro každý pátý. Právě na hendikepované soustřeďují teď pozornost příslušné autority. Ministerstvo práce a sociálních věcí utváří pracovní skupinu, která by se měla soustředit právě na hendikepované.

Skutečnost, že se nedaří umisťovat postižené na pracovní trh, potvrdil i Luk Zelderloo, generální tajemník společnosti EASPD: „Situace se zdravotně postiženými je v Evropské unii téměř stejná jako před deseti lety,“ uvedl. Příčinu toho lze možná spatřovat ve štědrém sociálním systému evropských zemí. „Sociální systémy často svoji štědrostí vytvářejí takovou past, kdy se lidé dostávají do systému dávek, jsou spokojeni a nemají motivaci k tomu, aby si hledali zaměstnání,“ myslí si europoslanec Milan Cabrnoch.
 
Problémem může být ale i strana poptávky trhu práce. Vláda, zaměstnavatelé i neziskové organizace stojí v práci s hendikepovanými na místě. Částečně by mohla pomoci novela zákoníku práce, která má začít platit příští rok. Ta přinese ale jen dílčí úpravy, ministerstvo práce a sociálních věcí k celkovým systémovým změnám připravuje pracovní skupinu, která by měla přijít se strategií aktivní politiky zaměstnanosti pro postižené. 
 
„Už máme poměrně konkrétní představy, jak ty věci skloubit a dát dohromady. Utvoří se konkrétní skupina, která by asi do roka měla představit komplexnější úpravu, která se za další rok promění do paragrafovaného znění,“ předvídá místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku David Kafka.
 
Dnes musí podle zákona každá firma zaměstnávat alespoň jednoho zdravotně postiženého na každých 25 pracovníků.