Ceny ropy v závěru vystoupily na další rekordy nad 117 USD

Londýn - Ceny ropy dnes prudce kolísaly a v závěru obnovily růst na nové rekordy nad 117 dolary za barel. Americká ropa vystoupila až na 117,76 USD pod tlakem poruch v dodávkách, slabého dolaru a neochoty zemí OPEC zvýšit těžbu.

Cena americké lehké ropy WTO v New Yorku uzavírala vyšší o 80 centů na závěrečném maximu 117,48 dolaru za barel a během dne se pohybovala mezi 115,65 a rekordními 117,76 USD. Severomořská ropa Brent vystoupila až na nové maximum 114,86 USD. Obchodování bylo před vypršením platnosti květnového kontraktu silně rozkolísané.

Ceny ropy se letos zvyšují především kvůli slabému dolaru a přesvědčení investorů, že silná poptávka v Asii vyrovná výpadek spotřeby v USA, kde se ekonomika zřejmě dostala do recese. Vliv mají v těchto dnech na ropu také obavy z narušení dodávek z Nigérie, kde se obnovily výpady povstalců proti ropné infrastruktuře; na trh působí i chystaná stávka ve velké skotské rafinerii Grangemouth.

Cenu podporují i vyjádření představitelů kartelu OPEC. Prezident OPEC Šakíb Chalíl v neděli řekl na ropném fóru v Římě, že ropy je na trhu dost a zvýšení těžby k poklesu cen nepřispěje. Generální tajemník OPEC Abdalláh Badrí řekl, že pokud bude dolar pokračovat v poklesu, ceny se patrně budou i nadále zvyšovat. Proti zvyšování dodávek se dnes postavili i ropní ministři Venezuely a Íránu.

Od roku 2002 vyskočily ceny ropy na více než čtyřnásobek. Ropu táhnou investoři v posledních letech vzhůru v přesvědčení, že dosavadní zvyšování produkce nebude stačit k pokrytí silného nárůstu poptávky v rozvojových mocnostech jako Čína a Indie. V posledních měsících je hlavním původcem zvyšování cen pokles kurzu dolaru, který snižuje hodnotu aktiv obchodovaných v americké měně a nutí investory zajišťovat se před tímto vývojem investicemi na trzích komodit.