Ekonomika je na tom lépe, než se čekalo, poroste téměř pěti procenty

Praha - Ministerstvo financí zvýšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 4,9 procenta z předchozích 4,7 procenta. V roce 2009 by mělo HDP vzrůst o 5,1 procenta. Inflace letos bude vyšší, než úřad původně odhadoval, a to 6,0 procenta. Korekci přináší čtvrtletní makroekonomická predikce. Loni ekonomika rostla o rekordních 6,5 procenta a inflace činila 2,8 procenta.

Výhled české ekonomiky je výrazně ovlivněn zpomalením růstu světové ekonomiky. Ekonomika eurozóny, která v letech 2006 a 2007 dosáhla rekordních hodnot růstu, by se měla v příštích dvou letech zpomalit pod 2 procenta. Predikce předpokládá růst cen ropy. Pomalu bude stoupat až ke stodolarové hranici za barel ropy Brent v roce 2009.

Hodnocení ekonomiky se věnuje i vládnímu sektoru, ten vykazuje deficity i v současné fázi ekonomického cyklu, což svědčí o ne zcela odpovídajícím nastavení současné fiskální politiky. „Vlivem velmi příznivého ekonomického vývoje dochází k postupnému snižování podílu nominálního deficitu vládního sektoru na HDP, a to navzdory přetrvávajícím strukturálním problémům na výdajové straně veřejných rozpočtů,“ upozorňuje predikce.
 
Předpověď počítá s mírným zvýšením úrokových sazeb, následně by ale mohly klesat zpět. Zhodnocení základních směnných kurzů koruny není prý založeno na reálném základu. Absence fundamentálních příčin posilování měny bude mít za následek korekce v průběhu letošního roku. Poté se obnoví dlouhodobá tendence k pouze mírnému nominálnímu i reálnému zhodnocování. „Tomuto vývoji by měla napomoci i připravovaná dohoda MF ČR a ČNB o opatřeních k zamezení nadměrného posilování směnného kurzu,“ nezapomnělo se pochválit ministerstvo. To dále apeluje na zvyšování flexibility trhu práce, kultivování prostředí pro podnikatele, posilování hospodářské soutěže a efektivní fungování trhů produktů včetně trhů finančních.