Snížení poplatku za obchodování vyhnalo čínské akcie prudce vzhůru

Šanghaj - Akcie na burze v Šanghaji dnes vzrostly skoro o deset procent, a zaznamenaly tak druhý největší růst v tomto desetiletí. Podpořilo je hlavně rozhodnutí vlády snížit poplatek z obchodování, což je podle analytiků důležitý krok k tomu, aby skončil takzvaný medvědí trh, jak se označuje období dlouhého poklesu kurzů.

Index Shanghai Composite vzrostl o 304,70 bodu a den uzavřel růstem o 9,29 procenta na hodnotě 3583,03 bodu. Během dne se ale dostal až nad 3593 bodů. Proti maximu nad 6124 body, kterého trh dosáhl loni na podzim, hlavní index nicméně pořád ještě ztrácí zhruba polovinu hodnoty. 

O téměř desetiprocentní denní limit zpevnilo téměř 500 emisí a zisk mělo celkem 892 titulů, zatímco ztráta postihla jen dva. Obrat na trhu A, což je hlavní trh, kde se ceny vyjadřují v jüanech, se dnes téměř zdvojnásobil a dosáhl 188,5 miliardy jäunů. 

Investoři po celé Číně se začali houfně vracet na trh a vřelo to i v internetových kavárnách, kde prý lidé nešetřili chválou na vládu v Pekingu. „Vláda vyslala jasný signál, že chce pomoci obnovit na trhu důvěru,“ zdůraznil analytik makléřské společnosti Shenyin & Wanguo Securities Sü Jen. 

Vláda poplatek z obchodování loni několikrát zvýšila a regulací se snažila zajistit, aby prudce rostoucí trh dál nezpevňoval. Kabinet se obával toho, že případný pád ze závratných výšin by byl velmi prudký a pro řadu investorů zničující. Opatření zafungovala a sestup z listopadového maxima byl relativně pozvolný. Nyní kabinet volí opačný postup.