Mobilní bankovnictví se v USA nerozšířilo, mladí to zřejmě změní

New York - Většina Američanů se sice neodvažuje zavést si ke svému bankovnímu účtu přístup z mobilního telefonu, mezi mladými lidmi v USA je ale myšlenka internetového bankovnictví naopak čím dál přitažlivější. Ukázal to výsledek posledního průzkumu chování spotřebitelů na bankovním trhu, který nechala udělat počítačová IBM.

Mobilní bankovní služby nabízí většina velkých bank, ale nevyužívá je 89 procent spotřebitelů. Jak se dalo předpokládat, mladší generace zřejmě naskočí na vlnu mobilního bankovnictví nejrychleji.

Ve věkovém pásmu 18 až 34 let používá mobil k bankovním příkazům 21 procent spotřebitelů, zatímco v celé populaci je to zhruba jen desetina. Očekává se, že tato čísla porostou a nejrychleji právě mezi mladými.

Anketu provedla pro IBM průzkumová agentura Opinion Research po telefonu a zúčastnilo se jí přes 1400 Američanů starších 18 let. Podmínkou bylo, aby měl dotazovaný mobilní telefon a bankovní účet.

Vyjít vstříc potřebám mladých, kteří se s technologiemi sžili, se stane rozhodujícím faktorem pro to, aby si banky zachovaly schopnost konkurovat rivalům. Předpokládá se, že příjmy generace narozené po roce 1981 během deseti let porostou a překonají příjmy silné poválečné generace z let 1946 až 1964, takzvaných Baby Boomers.

Ještě na konci roku 2006 byl v USA počet lidí s mobilním přístupem k účtu v bance zanedbatelný. Na konci minulého roku to již bylo 1,7 milionu lidí a průzkumová firma Aite Group předpokládá, že konec letošního roku přinese hranici osmi milionů. Do roku 2010 bude v USA podle Aite Group 35 milionů lidí s účtem přístupným přes mobil.

Z desítky největších bank v USA nenabízí přístup k účtu z mobilu jen jedna. Nejvíce klientů s touto možností má Bank of America, a to kolem půl milionu, uvádí analytik Nick Holland z Aite Group.

Pro banky podle něj prvotní investicí nic nekončí, ale začíná. Čekají je další investice do technologií, aby si zachovaly dobré jméno. 65 procent respondentů totiž říká, že nemá mobilní přístup k účtu ze strachu o osobní údaje.

Rizikem je, že by banky mohly o klienty připravit jiné podniky. Na Filipínách například začala nabízet přístup k účtu z mobilů firma zajišťující mezinárodní převody plateb. Banky by mohly potenciálně přijít o vklady v miliardách dolarů.

Podle dubnové zprávy Deloitte Centra pro bankovní sektor tvoří generaci Američanů narozených v 80. letech a počátkem 90. let přes 75 milionů lidí s kolektivním ročním příjmem 1,89 bilionu USD. Deloitte Center předpovídá, že jim za deset let vzroste celkový příjem na 3,5 bilionu a že tím překonají Baby Boomers o půl bilionu, napsala agentura AP.