O spotřebitelské úvěry je u bank i letos stále zájem

Praha - Zatímco prodej hypoték v prvním čtvrtletí meziročně klesl, banky zaznamenávají trvalý zájem u spotřebitelských úvěrů. Za první čtvrtletí hlásí dvouciferný nárůst nově poskytnutých spotřebitelských úvěrů, Česká spořitelna například více než o pětinu a Raiffeisenbank dokonce o 109 procent. Vyplývá to z údajů jednotlivých bank.

Roste rovněž průměrná výše jednoho úvěrů, v současnosti se již blíží k 100.000 korun. Loni ke konci března to bylo 70.000 až 80.000 korun. Bankéři se shodují, že za nárůstem obchodů stojí nové produkty nabízené bankami. Jde například o takzvanou konsolidaci úvěrů, kdy si klient může více půjček přefinancovat novým úvěrem, a snížit tak své měsíční splátky. Mezi další novinky patří například předschválené úvěry nebo účelové půjčky na bydlení, vzdělání nebo zdravotní péči.

Největší tuzemská banka podle počtu klientů Česká spořitelna během letošních tří měsíců poskytla téměř 64.000 spotřebitelských úvěrů za 6,8 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst objemu o 22 procent. „Klienti mají stále zájem jak o malé půjčky do 100.000 Kč, tak o větší půjčky nad 200.000 Kč,“ uvedla Pavla Plachá z tiskového oddělení České spořitelny.

Raiffeisenbank půjčila 803 milionů korun, což je nárůst 109 procent. GE Money Bank poskytla za čtvrtletí 39.000 Expres půjček za 3,3 miliardy korun, tedy o desetinu více. Celkem osmdesátiprocentní nárůst zaznamenala Volksbank; přesná čísla ovšem odmítla sdělit. ČSOB i Komerční banka zatím výsledky nezveřejnily.

Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí na konci března meziměsíčně stouplo o 11,63 miliardy na 756,14 miliardy korun. Z toho 145,1 miliardy korun tvoří právě spotřebitelské úvěry, které meziročně stouply téměř o 31 miliard korun.

Trh s novými hypotékami během prvních tří měsíců roku meziročně poklesl podle údajů ministerstva pro místní rozvoj o 8,5 procenta. Zatímco loni od ledna do března banky poskytly občanům hypotéky za 28,2 miliardy korun, letos to bylo jen za 25,8 miliardy. úvěr

Vydáno pod