Madeta chce kupovat mléko levněji, válka o cenu pokračuje

Praha - Cena za litr mléka, který tento měsíc vykoupí Madeta od zemědělců, má klesnout o 70 haléřů oproti červenci. Požadavek publikoval generální ředitel společnosti Milan Teplý. Jihočeská mlékárna je k takovému kroku nucena nejen rostoucími náklady na výrobu, ale především nižší celosvětovou poptávkou po mléčných výrobcích, klesajícími cenami například másla nebo sušeného mléka. "Pokud zkrachujeme my, tak zemědělci nebudou mít kam dodávat," argumentuje Teplý. Zemědělci krok Madety kritizují.

Podobně jako lídr trhu se podle deníku bude chovat většina ostatních mlékáren. „Současné ceny půjdou dolů,“ řekl ředitel Mlékárny Kunín Zbyněk Gebauer.

„Ceny mléka byly tak vysoké, že to snižovalo spotřebu mléka a mlékárenských výrobků… Je logické, že když se snižují ceny mléka v Evropě, budou se snižovat i u nás,“ uvedl Oldřich Obermaier, jednatel firmy Bongrain Czech Managment a Services.

Podle Teplého nemá syrové mléko nemá takovou cenu, kterou dosud Madeta zemědělcům platila, a proto došlo za měsíc červenec k jejímu poklesu na úroveň sedmi korun a osmdesáti haléřů z osmi korun padesáti haléřů.

Zemědělci svůj odmítavý názor opírají o to, že nákupní ceny mléka klesly od počátku roku zhruba o dvě koruny na litr. V celkové roční produkci mléka by znamenaly dvě koruny na litru propad jejich příjmů zhruba o pět miliard korun. „Ustoupit ze současných cen už nemůžeme,“ tvrdí předseda zemědělského svazu Miroslav Jirovský.

Zemědělci navíc chtějí, aby vyjádření ředitele Teplého prošetřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „To není normální, aby vždycky takhle vystoupil v tisku a televizi a prohlašoval něco o cenách. Není to dovoleno zemědělcům, nemělo by to být dovoleno ani jemu,“ prohlásil Jirovský.

Ministerstvo zemědělství nemá podle ministra Gandaloviče prostředky k urovnání situace: „Stát skutečně nemá a nemůže mít žádné způsoby, jak do vztahů mezi dodavateli a odběrateli zasahovat.“

Zemědělci a producenti mléka spolu vedou psychologickou válku už téměř rok. Dodavatelé neuspokojeni místními výkupními cenami hrozí odchodem na zahraniční trhy. Roztržku musel loňský podzim hasit na popud premiéra i ministr zemědělství.

Vydáno pod