Vondruška: Zlaté časy českých hotelů skončily

Praha- Zlaté časy českých hotelů jsou zřejmě minulostí, důvodem je vedle silné koruny především nárůst počtu lůžek, za kterým nárůst počtu turistů zaostává. Informace dnes poskytl ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška. Prezident Asociace hotelů a restaurací Pavel Hlinka připomněl, že někteří hoteliéři budou možná muset své podnikání ukončit.

Hlinka uvedl, že tržby pražských hotelů poklesly za první pololetí o 20 procent. Z větší části se na poklesu tržeb podílí silná koruna, nižší obsazenost má údajně pouze sedmiprocentní vliv. „Klesá daleko více cena než obsazenost,“ připomněl Hlinka rovněž stále tvrdší konkurenční boj na hotelovém trhu.

Jiří Čunek, ministr pro místní rozvoj, doložil Hlinkova slova statistikou, podle které byla průměrná cena lůžka v centru Prahy loni 80 eur, letos je to 75 eur (1800 Kč). „Nejvíce to postihuje malé hotely, které nemají dlouhodobé smlouvy,“ prohlásil Čunek. Naopak velké světové řetězce jsou na tom lépe, neboť jsou prý schopny pokles cen rozložit do více zemí.

Dále Vondruška připomněl, že ubytovací kapacity v Praze jsou mnohem vyšší než ve srovnatelných městech. Statistický úřad eviduje nyní 75 tisíc lůžek v ubytovacích zařízeních, v Mnichově jich je 46 tisíc, ve Vídni 51 tisíc a v Barceloně 55 tisíc. Navíc do Prahy míří další světové hotelové řetězce, na podzim například otevře v Hybernské ulici hotel Kempinski.

Pokud chce Česká republika eliminovat nepříznivé vlivy a přilákat více turistů bude do budoucna muset jít cestou zkvalitňování služeb. Jeden trumf už přitom Česko v ruce drží. Podle žebříčku Global Peace Index je 17. nejbezpečnější zemí na světě. V rámci regionu střední a východní Evropy  potom Česko obsadilo dokonce druhou příčku, hned za Slovinskem. „Českou republiku to staví na jedno z předních míst z hlediska zájmu o cestování. Současný světový cestovní ruch je o bezpečnosti ceně a kvalitě,“ dodává k tomu analytik Mag Consulting Jaromír Beránek.

Tradičními bolavými místy České republiky v oblasti turistického ruchu zůstávají především nepoctiví taxikáři a směnárny, nechybí ani drobné kapesní krádeže. Množí se však také stížnosti například na nedostatek veřejných toalet.