Olympiáda roztočila kola byznysu

Peking - Čerstvě skončené Letní olympijské hry v Pekingu s sebou kromě sportovních zážitků přinesly také miliardový byznys. Do vyprázdněných stadionů v těchto dnech přicházejí koupěchtiví investoři, kteří jsou za hlavní atrakce čínské olympiády ochotni zaplatit i stamiliony dolarů. První vlaštovkou se stala americká firma AEG, která v západním Pekingu pronajala basketbalovou halu.

„Sportovní areály v Pekingu jsou úžasné. Příštích deset či dvacet let to bude výjimečně atraktivní trh,“ pochvaluje si výkonný ředitel AEG Tim Leiweke.

Zřejmě nejtvrdší boj se dá očekávat u dosud volné perly olympiády - Ptačího hnízda. Za pronájem hlavního olympijského stadionu na třicet let si Číňané naúčtují sto milionů dolarů. Zájem projevilo zatím šest zahraničních společností. Bitva se povede také o plavecký stadion zvaný Vodní kostka.

Velké peníze se však netočí jen v olympijských stadionech. Díky olympiádě je v Číně populární všechno, co souvisí se sportem. Hodně si od toho slibují firmy, které vsadily na špičkové atlety. Tak jako Puma na Usaina Bolta - Jamaičana, který zvítězil v těch nejsledovanějších disciplinách. „V Číně vyrábíme už víc než deset let, přímo na čínském trhu toho ale moc neprodáme. To by se teď mělo změnit,“ těší se ředitel výrobce sportovního oblečení Puma Jochen Zeitz.

Během her se dalo slušně vydělat i na suvenýrech. Návštěvníci za ně dohromady zaplatili přes 70 milionů dolarů. Rekordní částky za vysílací práva byly ochotny vydat televizní společnosti. Přenos pekingské olympiády stál například americkou NBC 894 milionů dolarů. V Athénách  v roce 2004 přitom stejná televize zaplatila 793 milionů.

  • Národní stadion v Pekingu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/178/17719.jpg
  • Jamajský sprinter Usain Bolt autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/245/24426.jpg