Stavební spořitelny chtějí po státu úroky ze zrušených pokut

Praha - Šestice českých stavebních spořitelen požaduje po státu dohromady přes deset milionů korun jako ušlé úroky z pokut, které jim uložil antimonopolní úřad (ÚOHS) a které posléze zrušil soud. ÚOHS nároky spořitelen odmítá jako neopodstatněné.

Antimonopolní úřad loni vyměřil Českomoravské spořitelně, Stavební spořitelně ČS, Modré pyramidě, Raiffeisen, Hypo a Wüstenrot pokutu v celkové výši 55 milionů korun za nedovolené vyměňování informací. Soud ale začátkem letošního roku rozhodl, že úřad zakázané jednání dostatečně neprokázal, a pokuty zrušil. ÚOHS se obrátil na Nejvyšší správní soud, ale i tak musel stát peníze z pokut vrátit.

Všech šest spořitelen ale požadovalo nejen navrácení původně zaplacené sankce, ale také úroků, o které je pokuta připravila. Kdyby peníze nemusely platit, mohly je nechat na účtech a mohly přibývat úroky.

Soudem zrušená pokuta není v praxi ÚOHS nic výjimečného. Žádosti o zaplacení úroků ale v naprosté většině případů nedostává. Za poslední roky se to stalo jednou, a to v případě společnosti Tchibo. Sedmimilionovou pokutu od ÚOHS zrušil soud a Tchibo požadovalo přes milion korun jako náhradu za ušlé úroky. ÚOHS to odmítl, stejně jako nyní, a sporem se už několik let zabývají soudy.