Regulované nájemné v Praze čeká příští rok nárůst skoro o polovinu

Praha - Obyvatelé bytů s regulovaným nájemným budou muset od ledna opět sáhnout hlouběji do kapsy. Nájem se jim může v průměru zvednout až o 46 procent. Uvedl to dnes pražský radní Jiří Janeček (ODS) s odvoláním na návrh deregulací ministerstva pro místní rozvoj na rok 2009. Ve třetím roce bude podle pražského magistrátu deregulace nájemného nejrychlejší.

Nájemné u bytů vyšší kvality by mělo vzrůst přibližně o 11 až 30 korun za metr čtvereční, u bytů nižší kvality pak přibližně o 16 až 30 korun. Nájemníci v městských bytech tak v průměru zaplatí od 48 do 95 korun za metr čtvereční.

Zdražení pocítí hlavně důchodci - město pro ně chce menší byty

Zvýšení nájmů nejsilněji pocítí zejména sociálně slabší skupiny obyvatel a senioři. Magistrát chce proto vybrat pozemky pro výstavbu nových domů s malometrážními byty. Podle Janečka však zatím není třeba stavět, protože dosavadní regulace zatím vážnější problémy nezpůsobila. Dokládá to i nejnovější průzkum, který si hlavní město nechalo zpracovat u Rady seniorů ČR - přes 60 procent seniorů nemá obavy, že by si bydlení neudrželi.

Na Praze 2 a 10 už mají jasno

O deregulaci zatím jednala v Praze druhá a desátá městská část. Vršovická radnice zvýší nájemné od 1. ledna na maximum, které jí ministerstvo doporučilo. Obyvatelé Vinohrad a Michle tak zaplatí za jeden metr čtvereční o zhruba 25 korun více, tedy téměř 75 korun. Lidé z Malešic, Strašnic, Vršovic a Záběhlic budou platit 73 korun. Nájemné v průměrném bytě o rozloze 70 metrů čtverečních v současné době činí asi 3300 korun, od ledna se zvýší na 5200 korun.

Praha 2 odloží deregulaci na červenec 2009. Podle MMR je možné zvýšit nájem v druhém obvodu na zhruba 80 korun za metr čtvereční v Nuslích, 83 korun na Vinohradech a na Vyšehradě a na 88 korun v oblasti Nového Města. Radnice zvažuje, zda na maximum přistoupí, původní návrhy MMR v roce 2006 totiž byly o několik korun nižší.