O novelu zákoníku práce spolu bojují flexibilita a flexikurita

Praha - Spor o novelu zákoníku práce proti sobě znovu svádí odboráře s vládou. Podle odborů jsou připravené novinky pro zaměstnance nevýhodné. Odboráři se prý bojí negativních dopadů reformy do rodinného života, a pokud vláda nepřihlédne k jejich výtkám, uchýlí se až ke generální stávce.

Nejspornějšími body jsou podle odborářů snazší propouštění, změny v odměňování a zrušení zaručené mzdy. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) jde však o pilíře nového, liberálnějšího pracovního trhu, který má pomoci větší flexibilitě.

Česká národní banka právě na nepružnost českého pracovního trhu upozorňuje. Její vrchní ředitel Pavel Řežábek doporučuje deregulovat nájemné, čímž by se zlepšila pracovní mobilita. Deregulací nájemného se podle Řežábka zároveň snižuje cena toho tržního.

Hospodářská komora podle slov svého prezidenta Petra Kužela také o flexibilitu zákoníku práce a liberalizaci pracovního práva žádá. Hrozby odborářů týkající se nového zákoníku práce považuje za ryze účelové v rámci volební kampaně. Znění novely totiž ještě není známo.

Také ministr Nečas upozorňuje, že zatím jsou na světě pouze doporučení exportního panelu, proto nedává smysl proti neexistující novele protestovat.

„Na jedné straně se pořád bavíme o flexibilitě, ale z úst nikoho nepadlo slovo flexikurita, tedy flexibezpečnost,“ upozorňuje místopředseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. Navrhuje inspirovat se v tzv. skandinávském modelu. Zodpovědnost, která je pro přijetí takového modelu nutná, v Česku ale podle Řežábka zatím chybí.