Bankovní sektor v ČR zpomalí

Praha - Finanční výkonnost českých bankovních domů, která loni dosáhla svého vrcholu, začne vykazovat určité znaky zpomalení. Tvrdí to přední světová ratingová agentura Moody's Investors Service. Rychlost a rozsah zpomalení bude záviset na míře poklesu tempa růstu celé ekonomiky.

„Pokud by došlo k prudkému a trvalejšímu zpomalení ekonomiky, mohlo by to vyvolat jistý tlak na rating bank, protože by toto zpomalení mohlo ovlivnit kvalitu aktiv a ziskovost bankovního sektoru. Navíc je třeba vzít v úvahu, že české banky se vyznačují větší zranitelností než jejich protějšky ze západní Evropy,“ podtrhla analytička Moody's Antonella Pisaniová.

Portfolia spravovaných půjček v českých bankách jsou podle analytičky ještě mladá a neotestovaná ekonomickým cyklem. Spolehlivost jejich modelů řízení rizik zatím nebyla prověřená a česká legislativa zřejmě neposkytuje dostatečně příznivý rámec pro řešení problematických půjček, zejména v případech hypoték na bydlení.

Základní kreditní výhled pro tuzemský bankovní sektor však zůstává stabilní. Stojí za tím poměrně solidní domácí základna hodnocených institucí, jejich zdravé finanční výsledky a konzervativní přístup k riskantním operacím. „Přes velmi rychlý růst objemu půjček se čeští spotřebitelé i firmy mohou stále ještě chlubit poměrně nízkou mírou celkové zadluženosti ve srovnání s rozvinutou Evropou,“ připomněla Pisaniová.

Moody's Investors Service se zabývá finančním průzkumem a analýzami soukromých i veřejných hráčů v ekonomickém sektoru. Společnost rovněž stanovuje rating úvěrové způsobilosti dlužníků. Na světovém trhu úvěrového ratingu drží 40procentní podíl.