Vláda rozdávala peníze na ekologické škody, téměř miliardu přiklepla Paramu

Praha/Pardubice - Likvidace starých ekologických škod v pardubickém Paramu bude pokračovat. Zelenou jí dala na dnešním zasedání vláda tím, že schválila zvýšení garancí téměř o 966 milionů korun. Celkové záruky by tak měly stoupnout na 1,9 miliardy korun. Podobného navýšení se dočkal také bývalý areál ČKD Elektrotechnika v Praze a skládka v Plané u Českých Budějovic.

Ke zvýšení garancí pro Paramo vláda přistoupila proto, že dosavadní částka 941 milionů korun je nedostatečná. Od zahájení sanačních prací v roce 1997 se totiž přišlo na to, že ekologická zátěž je mnohem větší, než se původně očekávalo.

Ke konci letošního dubna se účet za proběhlé sanační práce vyšplhal již téměř na 932 milionů korun. „K dispozici tak zůstává pouze přibližně deset milionů korun. S touto částkou nelze začít další etapu sanačních prací, neboť potřebná částka několikanásobně převyšuje zbývající garantovanou částku,“ odůvodnilo akutní potřebu peněz ministerstvo financí.

Přidáno dostane i ČKD a skládka v Plané

Další peníze na likvidaci ekologických škod dostane také bývalý areál ČKD Elektrotechnika. Jeho znečištění totiž ohrožuje provoz trasy metra B a stejně jako v Pardubicích se i zde nedostává financí. Ministerstvo financí proto pro ČKD požadovalo navýšení garancí o více než 208 milionů, na 692,6 milionu korun. Podobně je na tom i skládka v Plané u Českých Budějovic, která se dočká zvýšení z 41,6 milionu korun na 57,9 milionu.

Peníze určené na likvidaci starých ekologických škod státní rozpočet nijak nezatíží. Jsou na ni totiž určeny peníze pocházející z privatizací, které v rozpočtu nefigurují.