Daňová reforma je na cestě, má přinést zjednodušení systému

Praha - Legislativní rada vlády dnes schválila návrh novely zákona o dani z příjmu a Česká republika se tak dostala o krůček blíž k reformě daňového systému. V příštím roce se daně o něco sníží, ale od roku 2010 se má zcela změnit metodiku placení odvodu státu. Novelu však v parlamentu čeká nelehká mise, výhrady k němu mají i někteří koaliční poslanci.

Přestože má nový návrh větší počet paragrafů než jeho předchůdce, podle náměstka ministra financí Petera Chrenka se stává srozumitelnějším. Největšími změnami mají být lepší vymahatelnost daní od dlužníků či naopak větší práva pro lidi, kterým finanční úřad vyměří doplatek na dani. „Pokud je poplatník ve sporu se správcem a čeká se na správní rozhodnutí, není splatnost hned po vyměření,“ říká Chrenko.

Nový daňový řád má platit od roku 2010, kdy se také počítá se sloučením daňové a celní správy. Od roku 2012 se díky tomu mají platit daně, cla, ale i zdravotní a sociální pojištění na jednom místě.

Odborníci říkají: „Bylo už na čase.“ Podle nedávné studie Světové banky je dokonce Česká republika zemí s jedním z časově nejnáročnějších daňových systémů. Tuzemským firmám zaberou starosti s daněmi přes 900 hodin ročně. Česko je tak na zhruba stejné úrovni jako ázerbajdžán nebo Nigérie, daleko za Švýcarskem a Irskem.

Odvody se mají od příštího roku alespoň snižovat. Podle vládního návrhu má o 1,5 procentního bodu klesnout sociální pojištění, daň z příjmu zůstane zachována. Nejen odborníci si myslí, že by snížení mělo být výraznější. „Budu hlasovat aktivně proti vládnímu návrhu zákona, čili stisknu tlačítko ne,“ říká rezolutně Vlastimil Tlustý.