Stovky sklářů ze Světlé a z Poděbrad dnes zřejmě podají výpověď

Světlá nad Sázavou/Poděbrady - Stovky zaměstnanců uzavřených skláren ve Světlé a v Poděbradech během dnešního dne zřejmě ukončí pracovní poměr. Očekávají to podnikové odbory a příslušné úřady práce. Kolem 1 400 sklářů nedostalo výplatu za dva měsíce, bez příjmu jsou dokonce i celé rodiny. Dnešek je prvním možným termínem, kdy mohou lidé z obou uzavřených závodů krachujícího holdingu Bohemia Crystalex Trading odejít sami, aniž by ztratili nárok na zákonné odstupné.

Zaměstnanci skláren, kteří dnes podají výpověď, budou od zítřka houfně mířit na příslušné úřady práce. Ty se obávají, že takový nápor nezvládnou. „Snažili jsme se na tuto situaci dopředu připravit, vypracovali jsme jistý harmonogram, aby sem nepřišli všichni zaměstnanci skláren naráz,“ uvedl Pavel Krpálek, vedoucí oddělení trhu práce nymburského úřadu, kam budou směřovat skláři z Poděbrad. Ve středu může tento úřad přijmout 200 lidí, ve čtvrtek a v pátek po 50. Z poděbradského podniku však odejde kolem 300 zaměstnanců. 


Úřadům ve Světlé, kde bude nápor nově nezaměstnaných sklářů větší, pomůže ministerstvo práce a sociálních věcí. Do města pošle tým lidí, který úřadům pomůže metodicky zvládnout žádosti o dávky v hmotné nouzi a podporu v nezaměstnanosti. Státní peníze by tak skláři mohli dostat dříve, než umožňuje současná kapacita tamních úřadů. Lidem, kteří nedostali mzdy, však úřady práce nemohou pomoci, protože nárok na mzdy nevznikl před zahájením insolvenčního řízení.

Sklárny ve Světlé a v Poděbradech zastavily výrobu koncem září a svým zaměstnancům nevyplatily mzdy za září ani za říjen. Jejich kolegové ze společností Crystalex Nový Bor, Kavalier Sázava a také zaměstnanci mateřské společnosti Bohemia Crystalex Trading dostali zatím alespoň své zářijové mzdy.

Holding Bohemia Crystalex Trading se již delší dobu potýká s nedostatkem kapitálu. 22. září požádal o ochranu před věřiteli, soud mu vyhověl a poslal ho do insolvenčního řízení. O měsíc později protestovali jeho zaměstnanci před úřadem vlády a požadovali pomoc od ministerstva práce a sociálních věcí.