Letos Porsche Volkswagen nekoupí

Stuttgart - Německý výrobce sportovních vozů Porsche ústy svého šéfa odmítl očekávání, že ještě letos zahájí hon za majoritním podílem akcií ve společnosti Volkswagen. Důvodem odkladu zahájení boje o převzetí výrobce lidových aut je prý finanční krize a skokový pokles tržeb o 15 procent. Přesto se Porsche prý jistě stane největší výrobce aut na světě příští rok.

CEO Porsche Wendelin Wiedeking na výroční tiskové konferenci potvrdil, že zisk 75procentního podílu ve Volkswagenu zůstává pro firmu prioritním obchodním cílem roku 2009. „Letos ještě není ten správný čas,“ omluvil prodlevu nad plánovanou akvizicí Wiedeking.

Navíc spor Akcionářů Porsche a Spolkové země Dolní Sasko opět skončil 1:0 pro takzvaný Volkswagenův zákon. Ten dává Sasku privilegium, kdy nominálně minoritní podíl akcií dává majoritní podíl rozhodování. Hannoverský soud se dnes postavil za stanovy německé automobilky
Volkswagen a ponechal Sasku právo veta při významných strategických rozhodnutích podniku.

Očekává se, že celý případ poputuje k soudu vyšší instance. Ať už z podnětu Porsche nebo od Evropské unie. Té se zdají stanovy Volkswagenu rovněž nefér, tedy proti právům evropského společenství, neboť brání volné soutěži. A ústy Evropské komise také dnes Volkswagenu pohrozila. Dala Německu dva měsíce na to, aby změnilo zákon chránicí německou automobilku Volkswagen před převzetím. V opačném případě by komise mohla zemi zažalovat u Evropského soudního dvora.