Švýcarsko definitivně vstupuje do Schengenu, hranice se otevřou 12. prosince

St. Gallen/Brusel - Kontroly na pozemních hranicích mezi Evropskou unií a Švýcarskem padnou 12. prosince a země helvétského kříže se stane 25. členem Schengenské zóny. O několik měsíců později budou systematické pasové kontroly minulostí i na letištích. Tento krok podle očekávaní schválili ministři vnitra zemí EU na svém zasedání v Bruselu.

Do Švýcarska tak lidé cestující ze sousedních zemí, tedy Itálie, Rakouska, Francie a Německa, budou moci jezdit bez předkládání pasů. Protože však konfederace není členem unie, celní kontroly týkající se dovozu a vývozu zboží zůstávají zachovány i nadále.

Vstup do schengenského systému si Švýcaři odsouhlasili v referendu v roce 2005, od té doby vláda v Bernu s unií vyjednávala. Odhaduje se, že ve Švýcarsku žije či pracuje kolem 900 tisíc občanů EU, řada z nich pravidelně překračuje hranice.

Tzv. schengenský prostor volného pohybu bez hraničních kontrol je založen na tom, že když do něj člověk vstoupí, nemusí už při cestách do jiných zúčastněných států procházet dalšími hraničními kontrolami. Česko se jeho součástí stalo loni v prosinci spolu s dalšími osmi novými členskými státy EU z rozšíření v roce 2004. Týkalo se to ale, podobně jako nyní u Švýcarska, jen pozemních hranic.

Kontroly na letištích při letech do a ze zemí prostoru padly až později - na konci března letošního roku. Ve stejné době příštího roku by se pak stejná věc mohla stát i na švýcarských letištích, předpokládá se 29. březen 2009.

Členy schengenského prostoru jsou všichni členové EU kromě Irska, Británie, Kypru a dvou nejnovějších členů unie - Bulharska a Rumunska. Naopak z neunijních zemí jsou jeho součástí Norsko a Island.

Členem EU ani schengenského prostoru není také Lichtenštejnsko, ležící mezi Rakouskem a Švýcarskem. Hranice tohoto státečku proto musejí být i nadále kontrolovány. Protože však Lichtenštejnsko bude napříště obklopeno jen zeměmi Schengenu, mohou se do něj z neschengenského prostoru dostat lidé jen letecky; proto kontroly nebudou tak intenzivní.

Kampaň proti vstupu Švýcarska do schengenského prostoru
Zdroj: ČT24
Vydáno pod