Topolánek: Vláda je připravena pomoct dopravcům stiženým krizí

Praha - V případě, že české dopravce zasáhne světová finanční krize, je vláda připravena nepřímo je podpořit. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekl premiér Mirek Topolánek. Podle Topolánka by mohli české ekonomice hrozit problémy jakožto exportní zemi kvůli její provázanosti s hospodářstvím okolních zemí. Právě klesající export by mohl dopravce zasáhnout.

Za nástroje podpory exportu označil Českou exportní banku, pojišťovací ústav EGAP a Českomoravskou záruční a rozvojovou banku. Stát může mimo jiné tyto instituce finančně podpořit, řekl premiér. Situaci českých vývozců by podle Topolánka bylo též možné zlepšit přesměrováním peněz ze strukturálních fondů. „Vláda nemůže ovlivnit to, že bude klesat výkonnost ekonomiky, může však pomoci právě českým vývozcům nebo usilovat o zlepšení mobility pracovního trhu,“ poznamenal Topolánek.

Topolánek opětovně zdůraznil, že Česká republika nebyla finanční krizí zasazena přímo. Podle předsedy vlády tomu napomohlo například to, že narozdíl od Maďarska a jiných zemí vláda provedla výraznou redukci rozpočtového deficitu, ozdravila veřejné rozpočty a snížila mandatorní výdaje.

Výraznější dopady na českou ekonomiku mohou nastat teprve při poklesu růstu tuzemské ekonomiky pod tři procenta za rok, uvedl Topolánek. Řada tuzemských firem ale již v souvislosti s finanční krizí sahá k úsporným opatřením, nejčastěji k propouštění a výraznému omezování výroby. Některé firmy již ohlásily krach.

V neprospěch mluví také aktuální zprávy Mezinárodního měnového fondu (MMF) - hrozí, že k premiérem zmiňované situaci dojde. Růst české ekonomiky má totiž v roce 2009 podle MMF zpomalit kvůli vlivu finanční krize až pod dvě procenta z letošních odhadovaných čtyř procent.