V ČR irské vepřové není, země EU musí zablokovat jeho dovoz

Brusel - Evropská komise dnes potvrdila, že vepřové maso z Irska, které v současnosti straší Evropu, v Česku není. Přesto bude muset spolu se všemi členskými státy unie zajistit, aby se ani jediný produkt z irského rakovinotvorným dioxinem kontaminovaného vepřového na evropský trh nedostal.

Evropská komisařka pro zdravotnictví Androula Vassiliouvá dnes podnikla další administrativní krok k ochraně unijních občanů před irským závadným masem. „Členské státy se žádají, aby zadržely vepřové maso a jeho produkty z Irska a kontrolovaly je na přítomnost dioxinů a polychlorované bifenyly,“ uvedla komisařka.

V Česku podle ujištění Evropské komise irské vepřové na pultech nenajdeme. Nepřítomnost kontaminovaného masa na tuzemském trhu potvrdilo také české ministerstvo zemědělství. „Byly učiněny všechny potřebné kroky včetně analýzy kontrolních mechanismů. Prověřuje se vepřové maso i výrobky z něj. Podle dostupných informací na českém trhu v současné době žádné dioxinem kontaminované maso není,“ uvedl ministr Petr Gandalovič. Obdobně se v neděli vyjádřil také mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Díky irskému zásahu je podle něj málo pravděpodobné, že by se do ČR nějaké kontaminované maso dostalo. Žádnou informaci o přítomnosti nebezpečného masa na domácím trhu nemá podle své mluvčí Martiny Šmídtové ani Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Irská vláda o víkendu nařídila potravinářskému průmyslu, aby kvůli kontaminaci dioxinem stáhl z trhu všechny produkty z vepřového masa domácí výroby. Testy ukázaly, že obsah dioxinů přesahuje v některých produktech až 200krát povolenou úroveň. Dioxiny se do masa dostaly z kontaminovaného krmiva od jednoho z dodavatelů.

Komise zjistila, že kontaminované irské vepřové se dostalo do 12 zemí EU a devíti dalších zemí a oblastí. V EU jde o Belgii, Británii, Kypr, Dánsko, Estonsko, Francii, Německo, Itálii, Polsko, Portugalsko, Švédsko a Nizozemsko.

Vydáno pod