Z boje se změnami klimatu a s krizí se možná stane jeden

Poznaň - Delegáti konference OSN o změnách klimatu, která probíhá v polské Poznani, se bojí, že světová finanční krize vyvolá nechuť mnoha zemí bojovat se změnami klimatu. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun proto přišel s překvapivým návrhem: spojit boj proti klimatickým změnám s bojem proti krizi. Řešením je tzv. zelené hospodářství.

Větší část investic spojená směřujících na záchranu hospodářství by měla podle Pan Ki-muna směřovat do ekologických technologií. Jako příklad země, kde už podobný systém funguje zmínil Dánsko.

Účastníci konference, jejímž výstupem by měl být rámec dokumentu, který by měl nahradit tzv. kjótský protokol, jemuž vyprší platnost v roce 2012, jsou k jejím výsledkům velmi skeptičtí. Žádné přelomové myšlenky prý nepřinese.

„Jsme na dobré cestě se domluvit na přesném harmonogramu jednání pro rok 2009,“ řekl k dosavadnímu jednání ministr životního prostředí Martin Bursík, který na něm reprezentuje Českou republiku. Zároveň vyjádřil naději, že by se účastníci mohli do konce konference dohodnout ještě na podrobnostech spuštění fondu, z něhož by měly čerpat peníze rozvojové země, na které nejhůře doléhají klimatické změny.


Výrazným impulsem pro delegáty OSN by mohla být dohoda EU o klimatickém balíčku. Na podrobnostech plánu boje s globálním oteplováním se chce Brusel dohodnout do konce letošního roku. Rozhovory o klimatickém balíčku mají evropští politici v plánu na summitu unie, který dnes začíná v Bruselu.