Podvod století na Wall Street se týká i evropských bank

New York – Bernard Madoff, legendární finančník a zakladatel burzy NASDAQ, přiznal, že jeho obchody probíhaly nezákonně formou Ponziho schématu v česku známém jako "letadlo". Do svých obchodních operací čítajících až 50 miliard dolarů vtáhl banky, fondy i soukromé kluby. Ty teď přijdou o miliardy. Ztrátu utrpí třeba BNP Paribas, Santander i Société Générale. V pátek byl na podnět komise pro cenné papíry newyorskou prokuraturou zatčen pro podezření z nezákonných obchodů. V případě potvrzení obvinění mu hrozí až 20 let vězení a vysoká pokuta.

Co se vlastně stalo?

Sedmdesátiletý investor Bernard Madoff byl v pátek obviněn z nezákonných obchodů, dosud podezření nevyvrátil, naopak přímo uvedl, že jeho obchody „byly jeden velký podvod“, poté byl zatčen, nicméně následně propuštěn na kauci. Před týdnem se svým dvěma synům svěřil, že jeho obchody fungovaly na bázi takzvaného Ponziho schématu v Česku známém jako letadlo. Sliboval vysoké výnosy, ale ty prvním investorům vyplácel z peněz nových klientů. Teď finančníkovi hrozí až 20 let odnětí svobody a pokuta ve výši 5 milionů dolarů.

Kdo na tom tratí?

Mezi epicentrum postižených patří veteráni Wall Streetu, kteří si teď užívají penzi v resortech na Floridě. Nejčastější otázka v letovisku Palm Springs teď zní: „Měl jsi peníze u Madoffa?“

Madoff dokázal nalákat i renomované banky. Peníze jeho fondům svěřily například francouzská BNP Paribas, japonská Nomura Holding nebo švýcarská Privat Bank. Českou stopu má případ zprostředkovaně díky francouzské Société Générale, matce Komerční banky. „V souvislosti s defraudací, k níž došlo v Madoffově fondu Investment Securities, Société Générale oznamuje, že zde měla nevýznamný podíl ve výši necelých deseti milionů eur,“ uvádí se v prohlášení banky.

Kdo je Madoff?

Komise cenných papírů Spojených států (SEC) si na Madoffa posvítila už několikrát, vždy ale bez výsledku, byť na Wall Streetu se špitalo o zmanipulovanosti vyšetřování. To, že už tehdy nebylo něco v pořádku, potvrzují akademici i nastávající americký prezident. „Je to debakl pro SEC,“ uvedl například prezident University of Orchester Joel Seligman. Změnu kontroly Wall Streetu má ve svém programu i Barack Obama. Podezření se dá přirovnat ke kauze Enron z roku 2001, která shrnula „špinavé“ peníze až ve výši 64 miliard dolarů. Vina byla tehdy také dávána regulátorovi trhu.

Bernard Madoff začal svou kariéru na Wall Street v roce 1960, kdy se stal předsedou technologické burzy NASDAQ. Společnost Madoff Investment Securities hrála podle agentury Bloomberg s více než 17 miliardami dolarů a nejméně polovina klientů svěřila peníze do Madoffových hedgeových fondů. Madoff Investment Securities je tvůrcem na trhu pro 350 akciových titulů obchodovaných na burze NASDAQ, včetně společností Apple, eBay nebo Dell.