Ceny barelu ropy klesly pod 40 dolarů, benzin už by ale další pokles kopírovat neměl

Londýn/Praha - Ceny ropy se v pondělí snížily téměř o šest procent a uzavřely pod 40 dolary za barel kvůli dalším známkám toho, že celosvětový hospodářský útlum oslabuje poptávku po pohonných hmotách. Cena únorového kontraktu na americkou lehkou ropu klesla o 2,45 dolaru na 39,91 dolaru za barel. Lednový kontrakt, jenž vypršel v pátek, se minulý týden propadl až na 32,40 dolaru, tedy na nejnižší úroveň od února 2004. Severomořská ropa Brent včera zlevnila o 2,57 dolaru na 41,43 dolaru.

Nejvýraznější podíl na pádu ceny ropy si připisuje pokles čínské poptávky. Spotřeba ropy v Číně se v listopadu podle výpočtu agentury Reuters meziročně snížila o 3,2 procenta. „Čínský dovoz surové ropy v listopadu klesl na nejnižší úroveň v letošním roce,“ řekl analytik John Kilduff ze společnosti MF Global.

Cena americké ropy se v červenci vyšplhala až na rekordní maximum 147,27 dolaru za barel. Od té doby však klesla o více než 100 dolarů kvůli obavám z negativního dopadu zpomalení ekonomiky na poptávku.

Ministři kartelu OPEC se minulý týden dohodli na snížení celkového těžebního limitu o rekordní jednorázový objem 2,2 milionu barelů denně. Jejich rozhodnutí však pokles cen ropy nezastavilo.

Co by se ale mohlo zastavit, je cena pohonných hmot, a to díky daním. „Klesající trend ceny bude pokračovat i počátkem příštího roku. Podle technické analýzy nic nenasvědčuje tomu, že by se trend měl změnit,“ spočítal analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. Cena benzinu zatím kopíruje cenu ropy, pokles ale bude mít své dno. „Při tak nízké ceně benzinu jaká je teď, začínají další pokles brzdit daně, spotřební daň je asi 11 korun a to ještě nepočítáme daň z přidané hodnoty. Minimálně do konce roku se ale řidiči můžou těšit na stálé nízké ceny,“ komentoval Čermák.