Ukrajina prý zaplatila Rusku dluhy za plyn

Kyjev - Evropa se už zřejmě nebude muset strachovat o dodávky zemního plynu z Ruska. Ukrajinská vláda totiž přišla s řešením na urovnání dluhů vůči ruskému plynárenskému gigantu Gazprom. Ruská firma kvůli nim hrozila ukončením dodávek Kyjevu, přes Ukrajinu přitom proudí plyn do Evropské unie. Kabinet ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové dnes pověřil státní podnik Naftogaz, aby Gazpromu zaplatil celou dlužnou částku dvě miliardy dolarů z peněz, jež mu půjčí státní banky. Ukrajinský prezident Viktor Juščenko pak večer oznámil, že dluh byl splacen.

Podle mluvčího Naftogazu, si firma na zaplacení dluhu vzala půjčky od dvou největších domácích bank. Ukrajinská centrální banka ještě předtím přijala opatření, která Naftogazu tuto transakci umožnila.

„Byla dodána splátka nejen za listopad, ale i za prosinec,“ uvedl Juščenko na webové stránce svého úřadu. Podle něj je tak celá záležitost „plně urovnána“. Dodal, že splacení dluhu nyní umožňuje uzavřít s Ruskem dohodu o dodávkách a cenách na příští rok. V Moskvě v těchto dnech jednají nejvyšší činitelé Gazpromu a ukrajinského Naftogazu, aby odvrátili hrozbu zastavení dodávek z Ruska.

„Ještě ty peníze nevidíme. Je příliš brzy, abychom mohli mluvit o splacení dluhu,“ řekl mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. Mluvčí předtím uvedl, že firma již začala s přípravou na přerušení dodávek na Ukrajinu. Gazprom ohlásil tiskovou konferenci na středu.

Případné zastavení dodávek Ukrajině by mohlo narušit tranzit plynu odběratelům ve střední a západní Evropě, podobně jako se to stalo počátkem roku 2006. Přes Ukrajinu do Evropy putuje 80 procent ruského plynu, což představuje asi pětinu evropské spotřeby. Gazprom je důležitým dodavatelem zemního plynu i do České republiky, která dovozem z Ruska kryje více než 80 procent spotřeby suroviny.