Česko loni hospodařilo nejlépe za posledních 11 let

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek řekl pro Hospodářské noviny, že státní rozpočet České republiky skončil v loňském roce se schodkem zhruba 20 miliard korun. Český stát tak loni hospodařil nejlépe za posledních 11 let. Původně přitom Kalouskův úřad počítal pro rok 2008 s rozpočtovým schodkem 70,8 miliardy korun, který v létě ještě navýšil na půl miliardy korun.

„Rozpočet v roce 2008 skončil s příjmy 1064,5 miliardy korun, výdaje byly 1084 miliardy korun. Schodek je tedy 19,5 miliardy. Ještě se to může o nějakou desetinu změnit, ale platí, že deficit se bude pohybovat těsně kolem 20 miliard korun,“ komentoval situaci Kalousek v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Schodek rozpočtu za loňský rok tak bude nejnižší od roku 1997, kdy tehdejší vláda Václava Klause hospodařila s deficitem 15,7 miliardy korun. Česko tedy v loňském roce pohodlně splnilo podmínku pro přijetí eura, která ukládá udržet schodek veřejných rozpočtů pod třemi procenty.

Reportáž Michaly Hergetové (zdroj: ČT24)

Schodek rozpočtu na rok 2009 je podle kritiků příliš optimistický 

Oproti původnímu návrhu rozpočtu na loňský rok vláda nakonec víc vybrala na daních a pojistném. Zároveň také méně utratila za některé dávky. „Schodek rozpočtu je nižší hlavně díky reformám na výdajové straně. Pokud bychom žádné reformy neudělali, tak by byl deficit minimálně o 50 miliard (korun) vyšší. I když je pravda, že i příjmy se nám podařilo naplnit o něco lépe, než bylo plánováno,“ uvedl Kalousek.

Pro rok 2009 naplánovalo ministerstvo státní rozpočet s deficitem 38,1 miliardy korun. Kritici plánu vyčítají, že počítá s příliš optimistickým růstem ekonomiky. Náměstek ministra financí Eduard Janota nedávno uvedl, že deficit státního rozpočtu by letos neměl překročit 50 až 60 miliard korun, pokud by se ekonomický růst pohyboval v rozmezí 2 až 2,5 procenta. Pokud by tempo hospodářského růstu bylo slabší, situace by mohla být komplikovanější. Pesimistický scénář se pohybuje někde kolem 70 miliard korun. Kalousek nevylučuje kvůli nižšímu růstu ekonomiky ještě další škrty ve výdajích jednotlivých ministerstev.