Mobilní hovory letos díky ČTÚ zlevní až o 35 procent

Praha - Český telekomunikační úřad postupně během letošního roku sníží maximální výši operátorských poplatků za volání do mobilních sítí až o 35 procent. Od 1. ledna 2010 by tak výše poplatku měla klesnout ze současných téměř tří korun na 1,96 koruny za minutu. Dnes o tom rozhodla rada ČTÚ. Výrazný pokles by se měl promítnout i ve snížení cen pro koncové uživatele.

Cenové rozhodnutí vydá ČTÚ až po schválení návrhu Evropskou komisí. Opatření se bude týkat společností T-Mobile, Telefónica O2 a Vodafone, jejichž poplatky se mají snižovat ve třech krocích. Od února by měla tzv. cena za velkoobchodní terminaci klesnout na maximálně 2,65 Kč, od července pak na 2,31 Kč za minutu. K poslednímu snížení pak dojde na začátku ledna příštího roku.

Koncové ceny, které platí uživatelé za volání do mobilních sítí, se nyní u operátorů pohybují přibližně od tří do sedmi korun podle zvoleného tarifu. Úřad již v prosinci rozhodl o snížení poplatků za volání na pevné sítě. Ty však klesly jen nepatrně o jeden až dva haléře. Jednorázové poplatky za pronájem pevné linky mají klesnout až o 41 procent.