Obama požádal Bushe o zbylých 350 miliard USD pro svůj plán

Washington - Nastupující americký prezident Barack Obama požádal dosavadního prezidenta George Bushe, aby uvolnil zbývající polovinu ze schváleného balíku 700 miliard dolarů (téměř 14 bilionů Kč) na podporu finančního sektoru. Bush slíbil, že k uvolnění zbylých 350 miliard dolarů podnikne příslušné kroky, sdělil dnes Bílý dům.

Má-li se vláda dostat ke zbývajícím 350 miliardám dolarů, musí nejprve prezident o tomto záměru informovat Kongres. Ten pak má 15 dní na rozmyšlenou. Demokraté, kteří kontrolují obě sněmovny, vyjádřili pochyby ohledně uvolnění zbylých peněz za současných podmínek a dožadují se přísnějších limitů na jejich využívání.

Ministerstvo financí převedlo loni na podzim uvolněnou polovinu peněz na podporu finančního sektoru do programu TARP, z něhož financovalo zejména kapitálové injekce bankám. Záměrem bylo umožnit bankám zasaženým finanční krizí pokračovat v provozu a obnovit úvěrové aktivity. Menší část, přes 17 miliard dolarů, šla na vládní úvěry pro krachující americké automobilky General Motors a Chrysler.

Demokraté dávali najevo, že chtějí směrovat více peněz přímo spotřebitelům a zejména vlastníkům domů, kteří by mohli mít problémy se splácením hypoték. Chtějí také přísnější pravidla pro ty, kdo pomoc dostanou.

Obama bude při využívání druhé poloviny peněz pro finanční sektor usilovat o zvýšenou transparentnost a své lidi bude chtít vést k tomu, aby poskytovali více peněz menším bankám a firmám. Uvedl to dnes v dopise Kongresu šéf Obamovy Národní hospodářské rady Lawrence Summers. Ministerstvo financí bude Obama instruovat, aby požadovalo přísnější limity na odměny šéfům firem, které pomoc dostanou, uvedl Summers.