ÚOHS vyšetřuje benzinky kvůli náhlému zdražení

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zaujal velký skok v cenách pohonných hmot, a posvítí si proto na jejich prodejce. Úředníkům se nezdá, že řada čerpacích stanic v úterý svorně zdražila rovnou o dvě koruny, přestože experti předpovídali růst cen pouze o několik desítek haléřů. Informovala o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Úterní velký skok pokračoval dalším pohybem cen během středy. Například Avanti v pražské Libni prodávala v úterý ráno Natural za 22,40, večer za 24,40. Ve středu zase za 24,10. Řidiče také překvapil například tah Globusu v pražských Čakovicích, který dlouhodobě patří k nejlevnějším. Ještě v úterý prodával za cenu 20,90, ve středu to už bylo 22,50 za litr benzinu.

„Nějaké zdražení přijde, ale nebude to žádná raketa, maximálně o padesátník,“ odhadoval přitom ještě v úterý spolumajitel sítě Tank Ono Jiří Ondra. Stejný odhad zveřejnili v pondělí analytici obchodníka s ropou, společnosti Colosseum, kteří vycházeli z nárůstu cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu. Některé čerpací stanice OMV, Avanti (patří také OMV), Benzina a Shell však od úterý zvýšily cenu nejprodávanějších paliv mnohem výrazněji.

Průměrné ceny paliv ve středu v celé republice podle údajů CCS vzrostly o šedesát haléřů a podle MfD mají během dvou týdnů zase spadnout.