Evropská sedmadvacítka se shodla na nutné pomoci automobilkám

Brusel - Po vzoru Spojených států se i státy Evropské unie ústy svých ministrů dopravy shodly na nutnosti "nějaké" pomoci sektoru autoprůmyslu. České předsednictví unii má za úkol připravit vhodný návrh společného přístupu k problému, který pro politiky eskalovala nejnovější statistika automobilové asociace ACEA. Prodej nových automobilů v Evropě se podle ní v loňském roce snížil o 7,8 procenta na 14,7 milionu vozů, což byl nejprudší propad za 15 let. Podle Evropské komise je současným poklesem poptávky postiženo až 12 milionů pracovních míst.

Evropská komise údajně uvažuje o tom, že by ještě rozšířila možnost poskytovat výrobcům půjčky prostřednictvím Evropské investiční banky. Ta je v současnosti prakticky hlavním finančním ústavem, který výrobcům pomáhá. „Komerční banky nefungují tak, jak by měly, do té doby, než se vzchopí, potřebujeme, abychom tuto propast přehradili,“ dodal místopředseda Evropské komise Günter Verheugen.

Současná krize v automobilovém průmyslu je prý vážná zejména ze tří důvodů. Na jedné straně stojí klesající poptávka a spotřebitelská důvěra, na druhé přemrštěné výrobní kapacity a na třetí nutnost vyšších investic, které si mimo jiné žádá boj s klimatickými změnami.


Češi připraví unijní koncepci, Francie má také plán

Verheugen upozornil, že české předsednictví EU připraví konkrétní návrh případné pomoci automobilkám, o kterém by měli diskutovat ministři pro konkurenceschopnost na zasedání v březnu.

Přidal se i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Ten ve čtvrtek prohlásil, že Francie poskytne automobilovému průmyslu, který postihly potíže s propadem odbytu, „hodně peněz“. Konkrétní sumu ale neuvedl. Plán by měl být hotov do konce ledna a vláda na něm pracuje spolu s podniky z odvětví včetně výrobců komponentů a dalších dodavatelů pro automobilky.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na brífinku po summitu EU
Zdroj: ČT24