Evropa věří plynovodu Nabucco, Rusové se jen smějí

Praha/Budapešť - Premiér Mirek Topolánek zamíří v pondělí do Budapešti. Sejde se zde se zástupci dalších evropských zemí, které mají zájem na výstavbě plynovodu Nabucco. Ten by měl do Evropy přivádět plyn ze střední Asie, a pomoci tak snížit závislost Evropské unie na plynu z Ruska, která se po nedávném přerušení dodávek přes Ukrajinu ukázala být bolavým místem sedmadvacítky. Rusové však pochybují, že projekt Nabucco bude úspěšný.

Konference se zaměří hlavně na otázky financování v posledních týdnech často skloňované výstavby plynovodu Nabucco, a to především z peněz Evropské unie. Tato možnost má nyní výrazně větší podporu po ukrajinsko-ruském sporu o cenu a tranzitní poplatky, který začátkem roku nechal bez plynu dvacet evropských států.

„My, kteří považujeme výstavbu plynovodu Nabucco za důležitější, musíme (pro jeho realizaci) udělat víc,“ řekl tento týden předseda maďarské vlády Ferenc Gyurcsány. Nabucco podle něj není jen obyčejným obchodním projektem, protože jeho hlavním smyslem je upevnit energetickou bezpečnost Evropy. Výstavbu by proto měla zaplatit Evropská unie i její instituce.

Zubkov: Nabucco bez Ruska nemá šanci

Rusové se nad evropským úsilím o snižování závislosti jen usmívají. „Nabucco se může stát jen pomníkem velkých ambicí a nepromyšlených činů,“ řekl dnes místopředseda ruské vlády Viktor Zubkov na dotaz, zda se Nabucco obejde bez ruského plynu. Rusům hraje do karet fakt, že Nabucco stále nemá zajištěn dostatek suroviny, která bude přes plynovod proudit.

Nabucco má do Evropy přivádět plyn od Kaspického moře a zemí střední Asie, jako je Ázerbájdžán a Turkmenistán. V této oblasti ale hájí své zájmy právě Rusko. Prezident Dmitrij Medveděv koncem týdne navštívil Uzbekistán, aby si tam podle agentury Reuters zajistil podporu pro konkurenční projekt. Rusko chystá přes své území výstavbu plynovodu South Stream.

První plyn z Kaspiku - ne dřív než v roce 2015

O výstavbě plynovodu Nabucco, jehož délka se má pohybovat kolem 3300 kilometrů, se začalo uvažovat v roce 2002. Podle současných předpokladů by práce na výstavbě fakticky mohly začít příští rok. Pokud by se ale stavět skutečně začalo, plyn se v Evropě pravděpodobně stejně neobjevil dříve než v roce 2015. Původně se předpokládalo, že výstavba přijde na 4,5 miliardy až pět miliard eur, nyní se ale odhadovaná částka v eurech pohybuje těsně pod osmi miliardami.

Vydáno pod