Průmyslová výroba na Slovensku klesla o 28 procent

Bratislava - Průmyslová výroba na Slovensku v únoru pokračovala v prudkém poklesu, když se meziročně snížila o 28,2 procenta. V lednu se podle revidovaných údajů propadla dokonce o rekordních 30,9 procenta. K březnovému poklesu přispěla téměř všechna průmyslová odvětví. Výroba dopravních prostředků, která patří k hlavním tahounům slovenské ekonomiky, se propadla o 44,4 procenta. Její pokles nicméně mírně zpomalil z lednových 49,6 procenta. Slovenské závody automobilek Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a Kia Motors se nyní potýkají s poklesem poptávky, což je nutí omezovat produkci.

Výroba elektrotechniky, která je dalším významným průmyslovým odvětvím Slovenska, se v únoru snížila o 22,5 procenta. Jediným průmyslovým odvětvím, jež v únoru vykázalo nárůst, se stala výrobu koksu a rafinovaných ropných produktů. Ta stoupla o 1,9 procenta.

Mzdy ve slovenském průmyslu se v únoru meziročně zvýšily nejpomalejším tempem za uplynulé tři roky, a to v průměru o 1,1 procenta na 686,91 eura (zhruba 18 200 Kč) po lednovém nárůstu o 3,6 procenta. V meziměsíčním srovnání se mzda v únoru dokonce snížila z lednových 713,71 eura. Největší nárůst zaznamenali zaměstnanci v oblasti ubytování, kterým platy stouply o 18,1 procenta. Pracovníkům v odvětví dodávek energie mzdy naopak nejvýrazněji klesly.

Relativně dobré zprávy ze zahraničního obchodu

Pod silným vlivem světového hospodářského zpomalení se ocitl i slovenský zahraniční obchod. Vývoz i dovoz pokračovaly v únoru v prudkém poklesu. Celková bilance je však podle analytiků příjemným překvapením, když dosáhla přebytku 84,3 milionu eur (2,2 miliardy Kč) po revidovaném lednovém schodku 164,7 milionu eur. Očekával se přitom schodek 200 milionů eur.

Tempo růstu slovenského hrubého domácího produktu ve čtvrtém čtvrtletí zpomalilo na 2,5 procenta ze 6,6 procenta ve třetím čtvrtletí. Slovenská centrální banka tento týden předpověděla, že v letošním roce se ekonomika propadne do recese a klesne až o 2,4 procenta.