Další špatná zpráva z GM: Jejím autům hrozí samovznícení

Washington - Až 1,5 milionu vozů vyrobených největší americkou automobilkou General Motors trpí závadou, která by mohla způsobit požár motoru. Firma proto svolává automobily Oldsmobile Intrigue, Pontiac Grand Prix, Buick Regal, Chevrolet Lumina, Monte Carlo a Impala k opravě. Společnost zároveň své zákazníky uklidňuje, že zatím neobdržela žádné zprávy o požárech či zraněních souvisejících s touto závadou.

Automobilka General Motors se v důsledku slabé poptávky po jejích autech dostala na pokraj bankrotu a bojuje o získání dodatečné státní pomoci. Od vlády již obdržela půjčky v hodnotě 13,4 miliardy dolarů (265 miliard Kč) a v současnosti žádá dalších 16,6 miliardy. Vláda už o víkendu automobilce nařídila, aby se nejpozději do začátku června připravila na podání žádosti o ochranu před věřiteli. Akcie GM na tuto předzvěst bankrotu reagovaly propadem o 16 procent.


Automobilka loni hospodařila se ztrátou 30,9 miliardy dolarů a předloni prodělala dokonce 43,3 miliardy dolarů. Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry i výdajů. Americké automobilky byly navíc již dříve zasaženy odklonem spotřebitelů od velkých vozů s vysokou spotřebou.

Pontiac Grand Prix
Zdroj: Wikipedia
Vydáno pod