Bernanke i Obama vidí signály hospodářského zotavení

Washington - Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke řekl, že vidí signály, že "ostrý pokles" americké ekonomiky ustává. Bernanke dnes v Atlantě řekl, že americké hospodářství učinilo první krok k zotavení se z nejhorší recese, jakou tato generace zažila. Pozitivní jsou podle něj už data o bytové výstavbě či spotřebě domácností, a to včetně prodeje automobilů, jelikož je stabilizace ekonomické aktivitě prvním krokem k obnově hospodářského růstu. Jeho slova potvrdil i americký prezident Barack Obama, který uvedl, že úsilí vynaložené na obnovu hospodářství se ujalo, pro obnovu růstu je však podle něj třeba udělat ještě mnoho.

„Dnešní ekonomické podmínky jsou obtížné, ale základy naší ekonomiky jsou silné a nečelíme žádným problémům, které by se nedaly překonat porozuměním, trpělivostí a vytrvalostí,“ prohlásil Bernanke. Centrální banka je zavázaná udržovat finanční stabilitu, což je nutná podmínka k tomu, aby se ekonomika mohla odrazit ode dna. Fed vykoupí nesplácené hypoteční úvěry v hodnotě 1,45 bilionu dolarů a vládní dluhopisy v hodnotě 300 miliard dolarů. Už dříve snížila základní úrokovou sazbu téměř na nulu.

„Nedosáhneme udržitelného ekonomického zotavení bez toho, aby se stabilizoval finanční systém a úvěrové trhy,“ řekl šéf Fedu. „Na této frontě děláme také pokroky,“ dodal.

Bernankeho projev v Atlantě následoval krátce po zveřejnění statistik maloobchodu, které v březnu vykázaly pokles o 1,1 procenta. V únoru předtím nečekaně stouply o 0,3 procenta, což příjemně překvapilo analytiky i trhy.

Známky hospodářského zotavení vidí i Obama 

Známky oživení americké ekonomiky avizoval také americký prezident Barack Obama. Podle něj se úspěšně ujala opatření americké vlády ohledně pomoci tamějším automobilkám, oživení úvěrového trhu, rekapitalizace bank či posílení trhu s nemovitostmi. Cílem bylo hlavně povzbuzení agregátní poptávky za účelem. Pro obnovu hospodářského růstu je však podle Obamy třeba udělat ještě mnoho. Americké hospodářství totiž prý ještě nemá to nejhorší za sebou a prezident očekává další nárůst počtu nezaměstnaných i zabavování domů kvůli nesplácení hypoték.

Podle Obamy je nyní důležité ochránit banky a zajistit jim potřebný kapitál, aby obnovily úvěrování. Avšak není zastáncem převzetí bank, protože by to byl pouze velký náklad pro daňové poplatníky a dále by to nahlodalo již tak křehkou důvěru v banky. Přislíbil však bankám pomoc, pokud budou potřebovat kapitál, a nebudou si ho schopné obstarat soukromou cestou. 

Šéfka ekonomických poradců amerického prezidenta Christina Romerová dodala, že americké hospodářství čeká k obnově růstu ještě trnitá cesta. „Víme, že ekonomika je stále nemocná. Víme, že budeme ještě několik měsíců ztrácet pracovní místa. Víme, že čísla o HDP budou téměř jistě ještě v tomto a dalším čtvrtletí velmi špatná,“ řekla Romerová televizi NBC.

Vývoj hrubého domácího produktu v USA
Zdroj: ČT24
Vydáno pod