Ekologičtí sadaři brojí proti nařížené vyšší výsadbě

Praha - Dvě stě stromků na hektar sadu místo stávajících šedesáti musí vysázet ekologičtí sadaři, kteří chtějí dále pobírat dotace z Programu rozvoje venkova. Ukládá jim to únorové nařízení české vlády. Ovocnářům se však podle nich "změna pravidel během hry" hrubě nelíbí. Pokud stávající či nový ministr zemědělství podmínky, které jsou prý těžko splnitelné, nezmění, hodlají se obrátit na Ústavní soud či Evropskou komisi. Ministerstvo zemědělství zdůvodňuje zostření podmínek výsadby stromků rozmnožením spekulantů v loňském roce.

Pokud se nařízení nezmění, budou muset ekologičtí zemědělci podle jejich právníka Stanislava Polčáka proti smyslu agroenviromentální politiky EU dosázet stromky do svých sadů. V opačném případě skončí, protože bez dotací se v ekologickém hospodaření neobejdou. „Tam kde funguje ekologické zemědělství dnes už nebude v takové podobě možné. Bude potřeba daleko více intenzifikovat - daleko více dosazovat stromky,“ upřesňuje Polčák.

Zbyněk Piro, Správa CHKO Bílé Karpaty:

„Pokud mě někdo nutí intenzifikovat za cenu být nešetrný k životnímu prostředí, tak už to není ekologické zemědělství.“

Ministerstvo zemědělství se brání, že pravidla změnit muselo. V uplynulých dvou letech se totiž pod nálepkou ekozemědělců objevilo mnoho spekulantů. Ti účelově založili sady jen kvůli penězům z unie. Zemědělci ale tvrdí, že za to může špatná kontrola. Ekologický farmář Zdenek Miklas dodává: „V momentě, když tam ty stromy nevidím a tvrdím, že je tem mám vysázené, není asi nic jednoduššího, než v rámci nějaké předstupní kontroly tam poslat kontrolora.“ Ministerstvo zemědělství však ústy svého mluvčího Petra Vorlíčka namítá, že i účelové zakládání ekologických sadů se dělo v rámci pravidel, takže následná kontrola by prý stejně nemohla nic objevit, potažmo sankcionovat.

Senátorka: Neprojednání s EK bylo v rozporu s unijním právem 

Změnu podmínek v Programu rozvoje venkova vláda podle senátorky Soni Paukrtové v rozporu s právem Evropské unie neprojednala s Evropskou komisí. Potvrdil to i ministr pro legislativu Pavel Svoboda, připustil nicméně jako možný rovněž výklad ministerstva zemědělství, že „nebylo třeba tuto změnu projednávat s komisí“, uvedla senátorka. Ekologičtí zemědělci proto požadují minimálně pozastavení účinnosti vládního nařízení.

Zemědělci podle něj budou mít nově nárok na dotace v případě, že zvýší počet stromků na hektar na minimálně 150 u peckovin a skořápkovin, na 200 u jádrovin a na 800 u bobulovin. Dosud podle zemědělců stačilo například u jabloní jen 60 stromů. Ministerstvo zemědělství tvrdí, že tato změna nebude mít pro ekologické sady likvidační následky. V Česku je totiž evidováno zhruba 500 hektarů ekologických sadů s jabloněmi a hrušněmi, přičemž do kategorie s méně než 400 stromy na hektar spadá pouze 94 hektarů. „Limity pro minimální počty v nařízení vlády jsou však nastaveny ještě mírněji,“ podotkl Vorlíček, podle kterého limity odsouhlasila Ovocnářská unie ČR i svaz ekologických zemědělců PRO-BIO.

Miklas: Situaci je třeba vyřešit do 15. května 

Ministerstvo mělo i další důvod, proč šlápnout na brzdu. Peníze z fondu mizely moc rychle. Současným tempem by všechny prostředky z Programu rozvoje venkova vyčerpali už letos. Stačit jim přitom mají až do roku 2010 a to nejen pro ekozemědělce. Podle Miklase je nutno situaci vyřešit rychle a to do 15. května. Do tohoto data je totiž třeba podat žádosti o dotace z jednotlivých programů. Při nesplnění podmínek místo 25 tisíc korun dostanou třeba jen 3 tisíce korun, varuje Miklas.