Předčasné volby do sněmovny budou stát 1,25 miliardy korun

Praha - Předčasné volby do Poslanecké sněmovny, které by se mohly konat nejpozději 9. a 10. října, budou stát 1,25 miliardy korun. Podle slov náměstka ministra financí Eduarda Janoty ministerstvo momentálně hledá zdroje na tuto sumu. Předčasné volby "provětrají" i stranické pokladny, které na tom podle zveřejněných výročních zpráv o hospodaření stran nejsou nejlépe. V plusu loni skončilo jen hospodaření sociálních demokratů a lidovců, zatímco ODS, KSČM a Strana zelených vykázaly záporná čísla. U občanských demokratů je podle médií ztráta 195 milionů korun, socialisté mají k dobru 9,5 milionu korun. Informuje o tom dnešní deník E15.

Strany musí počítat i s výdaji na evropské volby 

Strany ovšem s nemalými výdaji musejí počítat i na kampaň pro červnové volby do Evropského parlamentu. Na eurovolby vyčlenila ODS 40 milionů korun, ČSSD o deset milionů méně, komunisté počítají s částkou kolem 15 milionů, lidovci s pěti miliony a Strana zelených se třemi miliony korun.

Strany začínají chystat i předvolební kampaň. ODS už si prý zamluvila 4000 billboardů a chystá 14 megakoncertů. ČSSD nazvala svůj předvolební program „oranžové knihy“, v nichž chce představit agendu jednotlivých ministerstev. Témata z oranžových knih chce pak strana vylepit na tisíce billboardů po celé zemi.

Jan Fischer zahájil konzultace o složení vlády

Předčasné volby se mají konat poté, co Poslanecká sněmovna vyslovila v březnu nedůvěru koaliční vládě premiéra Mirka Topolánka. Vláda proto podala demisi, ale definitivně její ministři odejdou z funkcí poté, až nově jmenovaný ministerský předseda Jan Fischer sestaví přechodný kabinet, který pak prezident Václav Klaus jmenuje. Fischer zahájil konzultace o vytvoření své vlády v úterý.

Topolánkova vláda v úterý podle očekávání vyslovila souhlas s poslaneckým návrhem ústavního zákona, který zkracuje funkční období nynější sněmovny. Kabinet tím učinil další formální krok k předčasným volbám. Předlohu musí ještě schválit Poslanecká sněmovna a Senát.