Řešení krize nabídne i evropská banka bank

Hamburk - Evropská centrální banka (ECB) v květnu předloží soubor alternativních měnových opatření, jejichž smyslem bude podpora hospodářského růstu. Opatření budou koncipována tak, aby ekonomice pomáhala ještě během příštího roku. Podle zástupce banky by se ozdravné projekty měly soustředit na zablokované financování mezi bankami, než na kapitálové trhy. S úrokovými sazbami prý banka zatím hýbat nebude. Weber podotkl, že eurozóně deflace nehrozí.

„Oznámíme soubor (opatření) s reálným časovým rámcem, který bude platit minimálně po zbytek letošního a na začátku příštího roku,“ uvedl dnes člen bankovní rady ECB a šéf německé centrální banky Axel Weber při projevu na Institutu pro světovou ekonomiku v Hamburku.

Úrokové sazby nejspíše zůstanou stejné 

Bankéř také poznamenal, že ECB by mohla základní úrokové sazby zatím ponechat na současné úrovni, tedy na 1,25 procenta. „Myslím, že spojitost s orientací sazeb je nezbytná. To znamená i střednědobou úroveň hlavních úrokových sazeb, stejně jako metodu alokace, operace s likviditou a další průvodní opatření, například rozšíření horizontu refinancování,“ poznamenal Weber.

Eurozóně podle Webera nehrozí deflace, tedy vytrvalý pokles cen, s nímž je spojen útlum průmyslové výroby. „Není zde významné riziko deflace,“ řekl Weber. Míra inflace v zemích eurozóny je nyní na 0,6 procenta, a dostala se tak hluboko pod inflační cíl ECB. Ten je těsně pod dvěma procenty.

Zástupci ECB sice připustili, že inflace by se v nadcházejících měsících mohla přechodně dostat i do záporných hodnot, bude to ale prý souviset hlavně s vysokou srovnávací základnou u cen ropy a dalších komodit. Jakmile tento vliv pomine, růst cen se prý obnoví.