Zemědělci připravují další protesty

Praha - Čeští zemědělci budou 29. dubna na několika místech protestovat kvůli nízkým výkupním cenám mléka. Přidají se tak k protestům, které se mají uskutečnit v několika zemích Evropy na popud německého Svazu producentů mléka (BDM). Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby by mělo jít o akci menších rozměrů, než byl březnový protest v Praze.

Konkrétní místa protestů ani jejich podoba dosud nejsou známy, svaz by je měl zveřejnit příští týden. Hlavní demonstrace by měla být na místě, které je spojené se selským stavem. Zemědělci hodlají protestovat proto, že nízké výkupní ceny nepokrývají výrobní náklady. Mléčný trh několik měsíců stagnuje. Někteří chovatelé již kvůli tomu museli začít s likvidací svých chovů. „Stav se nelepší, začalo zabíjení krav,“ uvedl Veleba.

Sektoru prý příliš nepomohly ani kroky Evropské unie, která v lednu obnovila dotace na vývoz mléka a mléčných výrobků do třetích zemí a v březnu zahájila intervenční výkupy sušeného mléka a másla. Dostatečná není podle zemědělců ani pomoc ze strany státu.

Zemědělci se těší na novou vládu

Prezident Agrární komory tvrdí, že ministr zemědělství Petr Gandalovič s farmáři od březnové demonstrace nejedná. Ministerstvo opakovaně reagovalo tím, že na podporu sektoru dělá dost. Podle ministerstva zemědělství by v sektoru produkce a zpracování mléka měly pomoci zejména programy na podporu provozních úvěrů z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu ve výši 2,6 miliardy. Tyto peníze by měli mít zemědělci a potravináři možnost čerpat na přelomu dubna a května.

Zástupci agrárních organizací chtějí v blízké budoucnosti kontaktovat budoucího premiéra Jana Fischera a současného ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakuba Šebestu, který je navrhovaný na post ministra zemědělství. Agrárníci je chtějí seznámit se situací na trhu s mlékem a svými požadavky. „Já osobně si od nové vlády slibuji výrazné zlepšení komunikace,“ uzavřel Veleba.